Acasă Extern Dosarele a peste 150 mii de crime de război, comise de armata...

Dosarele a peste 150 mii de crime de război, comise de armata rusă în Ucraina, riscă să nu fie duse la bun sfârșit

0

Masacrul de la Bucea, pasagerii uciși de o rachetă balistică în gara din Kramatorsk, copii ucraineni răpiți și adoptați de familii din Rusia, fără știrea părinților lor. Acestea sunt câteva dintre cele peste 150 mii de crime de război, care sunt cercetate în prezent de procurorii ucraineni împreună cu experți internaționali. La trei ani de la invadarea Ucrainei de către Rusia, lista presupuselor atrocități, crime de război și crime împotriva umanității continuă să crească, însă nu există garanții că toate aceste crime vor fi judecate vreodată în instanțele de la Kiev, Haga sau oriunde altundeva.

De la începutul agresiunii rusești asupra Ucrainei, anchetatorii ucraineni și experții occidentali lucrează pentru a colecta dovezi și pentru a căuta indicii pentru dosare penale: peste 153 de mii au fost deja deschise. În anchetarea acestor cazuri, Ucraina a beneficiat de expertiza și sprijinul financiar al unor țări străine și organizații internaționale, însă înghețarea finanțării externe de către administrația președintelui Donald Trump pune sub semnul întrebării efortul internațional de a trage Rusia la răspundere pentru presupusele crime de război comise în Ucraina. 

Recent SUA s-au retras din comitetul internațional care investighează crimele de război comise în Ucraina, precum și cazurile de răpire a copiilor ucraineni și duși cu forța în Federația Rusă.   

Moscova nu numai că nu manifestă niciun interes să investigheze acuzațiile, ci, din contra, recompensează unitățile armatei acuzate că au comis cele mai teribile crime. Rusia ignoră, de asemenea, Curtea Penală Internațională, care a luat decizii de arestare a liderilor țării care se fac vinovați de crime de război.

Unele dintre aceste investigații sunt în prezent amenințate de înghețarea a 89 de milioane de dolari din fonduri americane destinate pentru șase proiecte derulate de Procuratura Generală a Ucrainei, potrivit unui document oficial ucrainean, citat de Reuters. Proiectele afectate de decizia lui Donald Trump vizează conservarea probelor în zonele de conflict, lupta împotriva corupției și reforma sistemului judiciar ucrainean.

Puțin peste jumătate din fondurile promise de SUA, 47 de milioane de dolari, era destinată investigațiilor cu privire la crimele de război comise de Rusia în Ucraina. Aproape 40 de experți care activau în Ucraina prin Inițiativa internațională de justiție penală din Georgetown, principala entitate de implementare a Grupului consultativ privind atrocitățile din Ucraina (ACA), au încetat să-și mai deruleze activitatea, potrivit sursei citate. 

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.