Peste 2.000 de pompieri au fost mobilizați în nordul Japoniei unde incendii de pădure fără precedent au dus la evacuarea a 4.600 de locuitori, au indicat luni autoritățile locale, potrivit AFP.
O persoană a decedat săptămâna trecută în incendiul care a făcut ravagii în prefectura Iwate, unde precipitațiile au scăzut considerabil, Japonia confruntându-se anul trecut cu cea mai caldă vară de la începutul înregistrărilor meteorologice.
Pompieri din 14 prefecturi din Japonia au fost mobilizați în încercarea de a stinge incendiul care a ars, începând de joi, aproximativ 2.100 de hectare, a anunțat Agenția pentru managementul incendiilor și dezastrelor.
„Chiar dacă este inevitabil ca focul să se răspândească într-o anumită măsură, vom lua toate precauțiile necesare pentru a ne asigura că nu va afecta locuințele”, a declarat luni premierul Shigeru Ishiba în fața Parlamentului.
Șaisprezece elicoptere, inclusiv cele aparținând forțelor de autoapărare, au efectuat zboruri pentru a arunca apă asupra flăcărilor.
Incendiul a avariat 84 de clădiri duminică, însă pagubele sunt încă în curs de evaluare, potrivit agenției menționate.
Circa 2.000 de persoane au fugit din zonele aflate jurul orașului Ofunato, din prefectura împădurită Iwate, potrivit autorităților. O parte dintre ele s-au refugiat la prieteni sau rude, iar peste 1.200 au fost conduse către adăposturi, au adăugat acestea.
Imagini aeriene difuzate luni dimineață de postul public NHK din orașul Ofunato arătau flăcări portocalii în apropierea clădirilor și nori groși de fum alb.
Numărul incendiilor de pădure a scăzut în Japonia de la un vârf înregistrat în anii 1970, potrivit datelor guvernamentale, însă arhipelagul a înregistrat totuși circa 1.300 de incendii în 2023, concentrate în perioada februarie-aprilie, când aerul devine uscat și vânturile se intensifică.
La Ofunato, precipitațiile au atins doar 2,5 milimetri în februarie, doborând astfel recordul anterior de 4,4 milimetri din 1967 și situându-se mult sub media obișnuită de 41 de milimetri.
Anul 2024 a fost, de asemenea, cel mai cald an înregistrat vreodată în Japonia, potrivit Agenției meteorologice nipone (JMA), pe fondul înmulțirii fenomenelor extreme la nivel global din cauza schimbărilor climatice.




! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.