Garda taiwaneză de coastă (CGA) a reținut, marți, un echipaj chinez de la bordul unei nave sub pavilion togolez, care este suspectată că a avariat un cablu submarin de fibră optică dintre insulele Taiwan și Penghu, relatează Fox News.
Potrivit CGA, vasul Hong Tai 168 a fost observat plutind la circa 925 de metri de cablu în seara de 22 februarie, începând de la ora 19. O navă a gărzii de coastă a fost trimisă la 2:30 AM pentru a cere vasului respectiv să părăsească zona, iar după jumătate de oră oficialii instituției au primit confirmarea că a fost tăiat cablul submarin Taiwan-Penghu Numărul 3.
Ministerul taiwanez pentru afaceri digitale a confirmat devierea comunicațiilor către alte cabluri ca urmare a incidentului și spune că serviciul nu a fost întrerupt.
CGA a încadrat incidentul în activitățile chineze din „zona gri”, termen care descrie acțiuni ostile ce nu constituie un act de război.
Guvernul Taiwanului a anunțat că va investiga situația.
Cabluri subacvatice au fost avariate în ultimele luni și în Marea Baltică, iar NATO a anunțat că își va spori prezența acolo, pe fondul temerilor că ar putea fi vorba despre un sabotaj rusesc.
China, nemulțumită de o schimbare de pe site-ul Departamentului de Stat al SUA
Cu aproximativ o săptămână în urmă, oficialii chinezi s-au declarat nemulțumiți de decizia administrației Trump de a eliminat de pe website-ul Departamentului de Stat limbajul care exprima explicit opoziția SUA față de independența Taiwanului, o insulă democratică și autoguvernată pe care Beijingul o revendică.
„Nu susținem independența Taiwanului”, scria pe website-ul Departamentului de Stat în zona dedicată relațiilor SUA-Taiwan înainte de revenirea lui Donald Trump la Casa Albă, însă fraza a fost eliminată în această lună și lipsește în continuare.
Oficialii chinezi au cerut Statelor Unite „să își corecteze imediat greșeala”, argumentând că „transmite un semnal greșit forțelor de independență din Taiwan”.
Într-o declarație pentru NBC News, Departamentul de Stat a insistat că SUA nu și-a schimbat poziția în ceea ce privește Taiwanul.
SUA a menținut de multă vreme o poziție delicată în ceea ce privește Taiwan și relația insulei cu China continentală. Washingtonul urmează politica „o singură China”, în care recunoaște Beijingul drept guvernul unic al Chinei și recunoaște, dar nu atestă, pretenția Beijingului de a controla Taiwanul.
În aceste condiții, SUA nu întreține relații diplomatice formale cu Taiwanul, o situație care se reflectă în absența unei ambasade americane pe teritoriul insulei. Chiar și așa, SUA a finanțat apărarea taiwaneză și a colaborat cu națiunile occidentale pentru a împedica o preluare a controlului de către China continentală. Președintele chinez Xi Jinping a afirmat în repetate rânduri că este dispus să folosească forța militară pentru a cuceri insula.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.