Acasă Social MSMPS explică de ce perioada de autoizolare după infectare a scăzut

MSMPS explică de ce perioada de autoizolare după infectare a scăzut

0

Potrivit unori modificări în Protocolul provizoriu de gestionare a pandemiei de COVID-19, perioada de autoizolare după infectarea cu coronavirusul de tip nou va scădea de la 14 zile la 10 zile.

În acest sens, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) spune că modificările au fost făcute în baza criteriului de însănătoșire clinică. 

Iar despre faptul că preparatele utilizate până în prezent au fost excluse din tratament, specialiștii din Sănătatea au spus că odată ce au fost „acumulate experiențe, s-au făcute niște concluzii privind eficacitatea sau ineficacitatea unei scheme de tratament”. 

„Acest lucru nu l-am inventat noi în R. Moldova. Sunt niște evidențe și studii la nivel internațional care au constatat că persoanele asimptomatice sunt excluse din izolare peste 10 zile , iar cele care au suportat infecție clinică – peste 3 zile după disparitia simptomelor. Acești pacienți nu mai sunt contagioși și chiar în cazul când elimină în cantități minore virusul el nu prezintă pericol epidemiologic de infectare”, a precizat secretara de atat în domeniul sănătății publice și asistenței medicale primare, Mariana Golovaci.

„Nu este vorba de o cifră exactă, de 17, 18. Criteriul este de trei zile fără simptome clinice, care se numește însănătoșire clinică”, a adăugat secretarul de stat pe domeniul sănătății publice, Constantin Rîmiș.

Cât ține de declarațiile precum că preparatele utilizate până în prezent au fost excluse din tratament pentru că au fost catalogate ca puțin eficiente, șefa Direcției politici în domeniul asistenței medicale spitalicești spune că modificările au venit în contextul în care au fost „acumulate experiențe și făcute niște concluzii cu privire la eficacitatea sau ineficacitatea unei scheme de tratament”.

„Tratamentul persoanelor a fost bazat pe practica mondială din cauza că noi am intrat în pandemie mai târziu și ne-am aliniat la practicile de tratament care sunt eligibile pe plan mondial. Însă, timpul trece, acumulăm experiențe și în urma acestor experiențe s-au făcut niște concluzii cu privire la eficacitatea sau ineficacitatea unei scheme de tratament. În funcție de aceste concluzii au fost actualizate schemele de tratament pentru diverse forme de boală. De fapt, decizia în aplicarea schemei de tratament aparține medicului curant. Acesta având protocolul face o schemă individuală pentru persoanele care dezvoltă un anumit tip de COVID-19, reieșind din vârsta persoanei, prezența comorbidităților și altor principii de selecție a tratamentului”, a menționat șefa Direcției politici în domeniul asistenței medicale spitalicești, Svetlana Lupu.

Precizăm că, potrivit protocolului persoanele asimptomatice vor fi excluse din izolare după 10 zile de la primirea testului pozitiv, fără necesitatea efectuării unui test repetat, persoanele cu simptome medii vor fi excluse de obligativitatea de a se autoizola după 13 de la data apariției simptomelor, iar pacienții cu simptome de COVID-19 poate fi externat după 17 zile de la debutul simptomelor.

La protocol au mai parvenit unele schimbări: suplimentar vor fi supuși testării obligatorii pacienții care necesită internare în spital, chiar dacă nu manifestă simptome de COVID-19.

tvc.md

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.