Ucraina a dus cu înverşunare lupta pentru supravieţuire împotriva invaziei lansate de vecinul său mai mare şi mai puternic, Rusia, însă lucrurile par să meargă îngrozitor de prost pentru ea la împlinirea a trei ani de război. Relaţia Kievului cu Statele Unite, cel mai mare susţinător militar al său de la începutul războiului, s-a deteriorat rapid de la învestirea preşedintelui Donald Trump. În acelaşi timp, relaţiile dintre Moscova şi Washington cunosc o revigorare, lăsând Ucraina şi aliaţii săi europeni stupefiaţi, scrie CNBC.
În momentul de faţă, perspectiva unui ajutor militar mai mare din partea SUA pare moartă, iar probabilitatea ca Ucrainei să i se impună un acord de pace „rău”, în care să fie forţată să cedeze teritorii Rusiei, creşte. Chiar şi perspectiva sprijinului SUA în ceea ce priveşte o viitoare misiune de menţinere a păcii pare puţin probabilă, ceea ce face ca Ucraina să pară izolată şi lăsată baltă după trei ani lungi şi sângeroşi de luptă împotriva Rusiei.
„Primele discuţii dintre SUA şi Rusia pentru o încetare a focului în Ucraina au oferit puţine motive de optimism pentru Kiev”, spune Andrius Tursa, consilier pentru Europa Centrală şi de Est la compania de consultanţă în domeniul riscurilor Teneo „Washingtonul a semnalat disponibilitatea de a lua în considerare mai multe cereri ruseşti care subminează securitatea pe termen lung a Ucrainei, în timp ce formatul bilateral şi dezgheţarea relaţiilor dintre SUA şi Rusia ridică îngrijorări cu privire la un acord de încetare a focului care ar putea fi foarte nefavorabil pentru Ucraina. Criticile lui Trump la adresa preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski alimentează sentimentul antiamerican în Ucraina şi încălzeşte tensiunile transatlantice”, a comentat el.
RELAŢII TENSIONATE ŞI STUPOARE
Tensiunile au atins apogeul săptămâna aceasta, când oficialii americani au restabilit relaţiile cu omologii lor ruşi, excluzând Ucraina de la discuţiile preliminare care pregătesc terenul pentru pace. Apoi, relaţia deja tensionată dintre Trump şi ZelenskI a mers din rău în mai rău miercuri, când acesta din urmă l-a descris pe preşedintele american ca „trăind într-o bulă de dezinformare rusească”. Trump a ripostat, descriindu-l pe liderul Ucrainei în vreme de război drept un „dictator fără alegeri”, referindu-se la absenţa unui vot democratic în Ucraina din 2019. Ucraina spune că este imposibilă organizarea de alegeri în timpul unei perioade de lege marţială şi război.
Trimisul special al SUA pentru Ucraina şi Rusia, Keith Kellogg, şi-a continuat joi vizita la Kiev, dar existau deja îndoieli cu privire la valoarea întâlnirii, Kellogg fiind absent de la discuţiile de nivel înalt purtate între oficialii ruşi şi americani la Riad, în Arabia Saudită, la începutul săptămânii. Ucraina a declarat că Kellogg a anulat o conferinţă de presă care urma să aibă loc după reuniunea cu Zelenski.
Relaţiile dintre SUA, Europa şi Ucraina au luat o întorsătură neaşteptată săptămâna trecută, Trump lăsându-i pe aliaţii de pe continent cu gura căscată atunci când a anunţat că a vorbit cu preşedintele rus Vladimir Putin şi că au convenit să poarte discuţii. Trump a declarat că l-a informat apoi pe Zelenski despre situaţie.
Trump şi secretarul apărării, Pete Hegseth, au provocat şi mai multă consternare, declarând că este „nerealist” ca Ucraina să adere la NATO şi că nu se poate aştepta să recâştige teritoriul ocupat de ruşi pe care l-a pierdut începând din 2014, când Rusia a invadat peninsula ucraineană Crimeea din Marea Neagră.
Hegseth a mai spus că nu există nicio şansă ca trupele americane să fie desfăşurate pentru a ajuta la menţinerea păcii în Ucraina în cadrul oricărui acord viitor, spunându-le liderilor europeni că vor trebui să se implice şi să îşi asume ei responsabilitatea pentru menţinerea păcii. Până în prezent, oficialii europeni au părut divizaţi cu privire la propunerea de a trimite o forţă de menţinere a păcii în Ucraina în orice scenariu postbelic.
Cei care urmăresc îndeaproape evoluţiile războiului şi relaţiile geopolitice dintre SUA şi aliaţii săi de odinioară au criticat abordarea Washingtonului, afirmând că SUA au făcut prea multe concesii Rusiei înainte chiar de începerea discuţiilor, eliminând din discuţie potenţiala pârghie a aderării Ucrainei la NATO. „Trump a cedat în avans şi înainte de orice discuţii cu Ucraina, ceea ce ar fi putut fi parte a unui acord mai echilibrat în cele din urmă”, a declarat Holger Schmieding, economist şef la Berenberg Bank. „Din ceea ce se ştie public, Rusia nu a făcut nicio concesie în schimb. Acest lucru nu poate decât să încurajeze Rusia să facă presiuni pentru mai mult. Pentru a adăuga insulta la prejudiciu, Trump a pus la îndoială legitimitatea lui Zelenski, ales în mod democratic, şi a dat vina pe Ucraina pentru că nu a cedat cererilor maximaliste ale lui Putin cu ani în urmă”, a punctat Schmieding, adăugând că Trump „pare să fi aprobat aproape întreaga naraţiune falsă a Rusiei despre cel mai rău război din Europa din 1945”.
PUTIN JUBILEAZĂ
Cu siguranţă, Rusia pare să se bucure de fiecare minut al disonanţei dintre SUA şi Ucraina. Când a fost întrebat despre ruptura tot mai mare dintre foştii parteneri, secretarul de presă al Kremlinului, Dmitri Peskov, a comentat că „regimului de la Kiev îi place să trăiască din donaţii (referindu-se la ajutorul militar – n.r.) şi nu îi place să fie tras la răspundere”.
Rusia a dedicat mult timp ca să prezinte SUA drept duşmanul său de moarte, dar a făcut o schimbare dramatică în ceea ce priveşte retorica şi poziţia sa publică faţă de Washington, acum că Trump este la conducerea Casei Albe. Miercuri, Putin a lăudat discuţiile dintre Rusia şi SUA, spunând că le-a evaluat „foarte bine” şi că atmosfera a fost „foarte prietenoasă”.
„De partea americană, au existat oameni complet diferiţi care au fost deschişi la procesul de negociere fără nicio părtinire, fără nicio prejudecată faţă de ceea ce s-a făcut în trecut”, a spus el.
Putin l-a lăudat, de asemenea, pe Trump pentru că a dat dovadă de „reţinere” în contextul a ceea ce el a descris drept „isterie” din partea liderilor europeni care sunt supăraţi că au fost lăsaţi în afara negocierilor privind viitorul Ucrainei.
În timp ce Ucraina se confruntă cu un rezultat potenţial „sumbru” al războiului şi cu sacrificii masive de vieţi omeneşti după trei ani lungi de război care au cauzat ţării pagube în valoare de până la 500 de miliarde de dolari, Kievul înfruntă din nou cu curaj situaţia, Zelenski insistând, după dramatica sa dispută cu Trump, că „împreună cu America şi Europa, pacea poate fi mai sigură„, iar acesta rămâne obiectivul Ucrainei.
„Acesta nu ar trebui să fie doar obiectivul nostru, ci unul comun cu partenerii noştri. Mai ales că ne apropiem de împlinirea a trei ani de la începerea acestui război – un război pe care noi, în Ucraina, am dorit să îl încheiem din prima secundă. Sunt încrezător că îl vom încheia. Şi cu o pace durabilă. Şi în aşa fel încât Rusia să nu mai poată invada niciodată Ucraina, ca ucrainenii să se întoarcă din captivitatea rusă şi ca Ucraina să aibă un viitor”, a spus Zelenski.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.