Preţurile petrolului au scăzut cu 2% vineri, însă au înregistrat un mic câştig săptămânal, pe fondul perturbărilor de aprovizionare din Rusia şi al incertitudinilor legate de un posibil acord de pace în Ucraina, relatează Reuters.
Contractele futures pentru Brent au scăzut cu 1,84%, ajungând la 75,07 dolari pe baril, în timp ce West Texas Intermediate (WTI) din SUA a scăzut cu 1,46 dolari, sau 2%, la 71,04 dolari pe baril. Ambele repere sunt pe cale să înregistreze un câştig săptămânal de 0,4%, Brent fiind în a doua săptămână de creştere după trei săptămâni de scăderi, iar WTI înregistrează primul câştig săptămânal după patru săptămâni de declin.
Investitorii au adoptat o poziţie relativ neutră, dar precaută în privinţa preţurilor petrolului, potrivit lui Ole Hansen de la Saxo Bank, cu Brent tranzacţionându-se în apropierea intervalului prognozat pentru acest an, între 65 şi 85 de dolari pe baril.
Probleme de aprovizionare din Rusia
Atenţia traderilor s-a concentrat şi pe perturbările aprovizionării cu petrol. Rusia a anunţat că fluxurile de petrol prin Caspian Pipeline Consortium (CPC), o rută importantă pentru exporturile de petrol din Kazahstan, au fost reduse cu 30-40% marţi, după un atac cu dronă ucrainean asupra unei staţii de pompare.
Cu toate acestea, fluxurile de petrol din câmpul petrolier Tengiz din Kazahstan prin CPC nu au fost întrerupte, potrivit agenţiei ruseşti Interfax, care a citat Tengizchevroil. În ciuda problemelor de pe ruta CPC, Kazahstanul a pompat volume record de petrol, conform surselor din industrie.
Factori geopolitici şi tensiuni între SUA şi Ucraina
Relaţiile dintre preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, şi preşedintele SUA, Donald Trump, s-au deteriorat săptămâna aceasta, după ce Zelenski a criticat eforturile SUA şi ale Rusiei de a negocia un acord de pace fără implicarea Kievului. Trump a acuzat Ucraina că a început conflictul, descriindu-l pe Zelenski drept „un dictator fără alegeri”.
Totuşi, după o întâlnire cu emisarul lui Trump pentru conflictul din Ucraina, Zelenski a declarat că Ucraina este pregătită să colaboreze rapid pentru un acord solid cu Statele Unite privind investiţiile şi securitatea.
Alţi factori care influenţează preţul petrolului
Un raport al Energy Information Administration (EIA) a arătat o creştere a stocurilor de ţiţei din SUA, în timp ce stocurile de benzină şi distilate au scăzut săptămâna trecută, din cauza lucrărilor de întreţinere sezoniere la rafinării.
Pe partea de cerere, JPMorgan estimează că vremea rece din SUA şi creşterea activităţii industriale din China după sărbători vor contribui la o cerere mai mare de petrol în săptămâna viitoare.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.