Acasă Extern Comparații între Europa și SUA privind ajutorul pentru Ucraina. Donald Trump este...

Comparații între Europa și SUA privind ajutorul pentru Ucraina. Donald Trump este contrazis de cifre

0

Una dintre plângerile președintelui american Donald Trump la adresa Europei este că SUA au cheltuit mai mult decât Bătrânul Continent pentru susținerea militară, financiară și umanitară a Ucrainei deși se află mult mai departe de zona de război.

De exemplu, Trump a susținut pe 12 februarie că SUA au oferit Ucrainei un ajutor total de 350 de miliarde de dolari, în timp ce europenii au acordat doar 100 de miliarde de dolari, în mare parte sub formă de împrumuturi, nu ca subvenții.

Această diferență, afirmă el, justifică cererea ca SUA să ia din Ucraina pământuri rare și resurse minerale în valoare de 500 de miliarde de dolari sub formă de restituire a ajutorului. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, i-a răspuns marți lui Donald Trump că „Europa a pus pe masă mai mult decât oricine altcineva, atât financiar, cât și militar” și nu se va opri în susținerea Ucrainei în fața agresiunii militare ruse.

„Cine are dreptate?”, se întreabă The Economist. Cele mai elocvente cifre sunt furnizate de Institutul Kiel din Germania, care monitorizează ajutorul pentru Ucraina, notează sursa citată. În cel mai recent raport, din 14 februarie, contribuțiile cumulate ale statelor membre UE și ale instituțiilor UE le depășesc pe cele ale SUA. Conform Institutului Kiel, Ucraina a primit un ajutor global de 267 de miliarde de euro de la lansarea invaziei ruse la scară largă, la 24 februarie 2022, sau aproximativ 89 de miliarde de euro pe an.

SUA reprezintă entitatea statală cu cea mai mare contribuție, care se ridică la 114 miliarde de euro, dar este depășită de contribuțiile cumulate ale UE și statelor membre UE, care se ridică la 132 de miliarde de euro. Dacă se adaugă ajutoarele promise, atunci UE și statele membre UE depășesc cu mult contribuția angajată de SUA. Cu toate acestea, aproape 90% din ajutorul financiar din partea instituțiilor UE a fost alocat sub formă de împrumuturi (dar cu condiții foarte generoase). În același timp, aproximativ 60% din ajutorul financiar al Americii este acordat sub formă de granturi.

Dacă sprijinul european pentru Ucraina a fost relativ stabil, cel american a fost mult mai volatil. Sprijinul american a încetinit spre sfârșitul anului 2023 și în primele luni ale anului 2024 pe fondul disputelor din Congres, dar a fost reluat odată cu adoptarea proiectului de lege și s-a accelerat la sfârșitul mandatului lui Joe Biden. Cel mai mare donator din Europa este Germania, care a oferit sprijin militar, financiar și umanitar de aproximativ 17 miliarde de euro.

Germania este urmată de Marea Britanie, cu 15 miliarde de euro. Dar cele mai mari economii ale Europei au capacitatea de a face mult mai mult, notează The Economist. Angajamentele anuale ale Germaniei și cele ale Marii Britanii, împreună cu cele ale Americii, ajung la doar 0,2% din PIB. De altfel, SUA au alocat mai mulți bani anual raportat la PIB pentru războaiele din Coreea, Vietnam sau Irak.

„Ajutorul acordat Ucrainei pare mai degrabă un proiect politic minor decât un efort fiscal major”, concluzionează raportul Kiel. Cu cât o țară este mai aproape de Rusia, cu atât este mai dispusă să susțină Ucraina. Ajutorul Estoniei depășește 2% din PIB, un caz similar Danemarcei. Letonia și Lituania depășesc 1,5%, iar Finlanda de apropie la 1% din PIB.

Țările europene fac deja mai mult decât America pentru a ajuta Ucraina, conchide The Economist.




! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.