Un tren de pasageri a deraiat joi în Sri Lanka după ce a intrat în coliziune cu o familie de elefanţi. În urma impactului nu au rezultat pasageri răniţi, însă şase dintre pahiderme au murit, a anunţat Poliţia.
Trenul expres se deplasa în apropierea unei rezervaţii de faună sălbatică din Habarana, la aproximativ 180 de kilometri est de capitala Colombo, când a lovit turma care traversa şinele de cale ferată înainte de ivirea zorilor, scrie adevarul.ro.
„Trenul a deraiat, însă n-au există victime în rândul pasagerilor”, a declarat Poliţia, adăugând că autorităţile din domeniul protecţiei animalelor sălbatice îngrijesc cei doi elefanţi care au supravieţuit.
În imaginile video surprinse după accident se poate vedea un elefant care stă lângă un alt exemplar tânăr rănit, întins lângă şine, extremităţile trompelor fiind înfăşurate una în jurul celeilalte
Uciderea sau rănirea elefanţilor este o infracţiune penală în Sri Lanka, ţară care are aproximativ 7.000 de elefanţi sălbatici şi în care aceste mamifere sunt considerate o comoară naţională, parţial datorită importanţei lor în cultura budistă.
Această coliziune este cel mai grav accident de acest gen înregistrat în Sri Lanka.
În septembrie 2018, doi pui de elefant şi mama lor gestantă au fost ucişi în aceeaşi regiune, după o coliziune similară.
De atunci, autorităţile le-au ordonat mecanicilor de tren să respecte limitele de viteză pentru a evita rănirea elefanţilor când se află în zonele în care este posibil ca aceştia să traverseze şinele
Accidentul are loc la câteva zile după ce autorităţile din această ţară şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la creşterea numărului de conflicte între oameni şi elefanţi, în unele zone. Fermierii, disperaţi după ce recoltele lor, singurele lor mijloace de subzistenţă, sunt distruse de elefanţi, se revoltă împotriva acestora.
Astfel, 450 de elefanţi şi 150 de oameni au fost ucişi în timpul unor astfel de ciocniri în 2023, a declarat duminică ministrul adjunct al Mediului, Anton Jayakody.
Cifra reprezintă o uşoară creştere comparativ cu anul 2022, când 433 de elefanţi şi 145 de oameni şi-au pierdut viaţa, potrivit cifrelor oficiale.
Numărul total al elefanţilor ucişi în cei doi ani reprezintă mai mult de o zecime din populaţia de elefanţi din ţara din Asia de Sud.
Ministrul a declarat că noul guvern intenţionează să pună capăt acestei probleme, împiedicând elefanţii să traverseze satele. „Plănuim să introducem mai multe bariere – acestea pot fi garduri electrice, tranşee sau alte elemente de descurajare – pentru a îngreuna înaintarea elefanţilor sălbatici în sate”, a declarat Jayakody pentru AFP.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.