Zeci de mii de belgieni au ieșit în stradă pentru a protesta față de reformele pensiilor planificate de noul guvern. Greva națională a început joi și a dus la blocarea completă a traficului aerian în țară, relatează Reuters.
Poliția locală a arătat pe rețeaua X că 60.000 de oameni s-au alăturat grevei de la Bruxelles.
Protestatarii s-au ciocnit cu poliția în fața sediului central al partidului liberal de centru-dreapta MR, parte a coaliției de guvernare, iar Poliția a folosit gaze lacrimogene și un tun cu apă. Presa locală a descris confruntări similare la sediul unui alt partid din coaliție, Les Engages, un partid creștin-democrat.
There was a national strike and protest against the new right wing government in Belgium* (*union march estimate was 100,000, police estimate was 60,000.). The police used pepper spray and water cannons to protect the offices of two parties within the new coalition. pic.twitter.com/QBgqhmuaFV
— Brandon Jourdan (@brandonjourdan) February 13, 2025
Martorii Reuters au relatat că protestatarii au tras focuri de artificii.
Aeroportul din Bruxelles a anulat, joi, 430 de zboruri, a informat un purtător de cuvânt.
El a specificat că perturbarea traficului aerian va dura doar o zi.
Protestatarii au avut pancarte cu sloganuri precum „Nu suntem lămâi”, iar unii au avut afișe cu fraze în latină, o referire la tendința noului Bart De Wever de a include citate în latină de câte ori e posibil.
Greva ar urma să afecteze și transportul public și serviciile poștale. La proteste vor participa atât pompieri, cât și personal militar.
Concret, noua reformă a pensiilor îi avantajează pe cei care continuă să lucreze după vârsta de pensionare și au cel puțin 35 de ani de muncă. În schimb, cei care se pensionează anticipat fără a îndeplini acest criteriu vor fi penalizați. Comparativ cu sistemul anterior, care oferea o sumă fixă în funcție de durata carierei, noul model este mai puțin favorabil pentru persoanele cu venituri mici.
Guvernul naționalistului Bart De Wever a intrat în funcție la începutul lunii februarie, dar chiar înainte de această, sindicatele din țară au organizat mai multe proteste împotriva reformelor economice propuse. În ianuarie, un protest similar la Bruxelles a adunat 30.000 de participanți, iar sindicatele au avertizat că ar putea continuă cu grevele în dată de 13 a fiecărei luni.
Actualul guvern este format dintr-o coaliție de cinci partide, printre care și aripa de dreapta, centru și partidul socialist, Vooruit.
Sindicatul socialist a avertizat că va fi declanșată o grevă dacă Vooruit se alătură guvernării predominant de centru-dreapta.








! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.