Acasă Extern Rusia pune condiții pentru a discuta despre pace în Ucraina

Rusia pune condiții pentru a discuta despre pace în Ucraina

0

Omul de legătură al Rusiei pentru relațiile cu Statele Unite a declarat luni că toate condițiile președintelui Vladimir Putin trebuie îndeplinite în totalitate înainte ca războiul din Ucraina să se poată încheia, sugerând că Moscova joacă dur cu președintele american Donald Trump, comentează Reuters.

Trump, care a declarat în repetate rânduri că dorește să pună capăt rapid războiului din Ucraina după ce s-au înregistrat sute de mii de morți, a declarat duminică că este de părere că face progrese, deși nu a precizat cum speră să pună capăt conflictului, scrie digi24.ro.

Întrebat dacă a avut o conversație cu Putin de când a devenit președinte pe 20 ianuarie sau înainte, Trump a declarat reporterilor: „Am avut-o. Să spunem doar că am avut-o”. 

Kremlinul a refuzat să confirme sau să infirme contactul.

Moscova rămâne inflexibilă 

Dar Moscova a subliniat rapid că solicitările sale maximaliste – așa cum au fost stabilite de Putin în iunie anul trecut – au rămas oferta de deschidere la începutul negocierilor. 

„Soluția politică, așa cum o preconizăm noi, nu poate fi obținută altfel decât prin punerea integrală în aplicare a celor declarate de președintele Putin atunci când a vorbit Ministerului rus de Externe în iunie”, a declarat ministrul adjunct de externe Serghei Riabkov în cadrul unui briefing de presă în limba engleză la Moscova. 

„Acesta este punctul în care ne aflăm și cu cât mai repede SUA, Marea Britanie și alții înțeleg acest lucru, cu atât mai bine ar fi și cu atât mai aproape de această soluție politică dorită va fi pentru toată lumea”, a spus Riabkov. 

În discursul din 14 iunie al lui Putin la Ministerul de Externe, acesta și-a stabilit termenii pentru o eventuală negociere: Ucraina trebuie să renunțe la ambițiile sale NATO și să își retragă trupele de pe întreg teritoriul a patru regiuni ucrainene revendicate și controlate în mare parte de Rusia. 

Kievul, care dorește să adere la NATO și să recupereze controlul asupra teritoriului pierdut, dacă poate, a declarat la acea vreme că a pune astfel de condiții ar echivala cu capitularea. 

În februarie 2022, Putin a declanșat un război la scară largă prin trimiterea a mii de trupe. Ultima dată a vorbit direct cu președintele american Joe Biden în februarie 2022.

Pace în Ucraina? 

Trump, în timpul campaniei electorale, a promis să pună capăt războiului într-o singură zi, iar oficialii americani au purtat discuții cu Ucraina și Rusia cu privire la încheierea celui mai mortal conflict din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial. 

Putin a declarat că ceea ce el numește o „operațiune militară specială” a fost necesară pentru a proteja vorbitorii de limbă rusă din Ucraina și pentru a contracara ceea ce el a declarat a fi o amenințare gravă la adresa Rusiei din partea unei posibile aderări a Ucrainei la NATO. 

Riabkov, un diplomat de carieră care supraveghează și controlul armelor, a declarat că Rusia nu vede o schimbare majoră în abordarea SUA față de Ucraina și a avertizat că Moscovei nu i se va vorbi în limbajul ultimatumurilor. 

„Fără rezolvarea problemelor care au stat la baza a ceea ce se întâmplă, nu va fi posibil să se ajungă la un acord”, a spus Riabkov. „Așadar, variațiile și jumătățile de măsură nu sunt calea pe care suntem pregătiți să mergem”.

Model colonial 

Ucraina și susținătorii săi occidentali, în frunte cu Statele Unite, au acuzat Rusia că încearcă să efectueze o acaparare de terenuri în stil colonial, iar susținătorii Kievului au jurat să învingă forțele ruse prin furnizarea de arme în valoare de sute de miliarde de dolari. 

Moscova controlează aproximativ 20% din Ucraina, inclusiv Crimeea, anexată în 2014, și patru regiuni din estul și sudul Ucrainei. 

Deși Rusia pretinde că toate cele patru regiuni fac parte integrantă din Rusia, forțele sale de pe teren controlează 70-80% din teritoriu, cu aproximativ 26.000 km pătrați încă deținuți de trupele ucrainene, arată datele din surse deschise de pe linia frontului. 

Reuters a relatat în noiembrie că Putin este deschis să discute cu Trump despre un acord de pace în Ucraina, dar exclude orice concesii teritoriale majore și insistă ca Kievul să renunțe la ambițiile de a adera la NATO. 

Președintele ucrainean Vladimir Zelenski a declarat vineri pentru Reuters că dorește ca Ucraina să furnizeze Statelor Unite metale rare și alte minerale în schimbul sprijinului financiar pentru efortul său de război.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.