Fostul procuror anticorupție și actualul președinte al asociației „Vox Populi, Vox Dei”, Victoria Furtună, a acuzat autoritățile actuale că folosesc instituțiile statului pentru a-și menține puterea politică, în detrimentul interesului public. Declarațiile au fost făcute publice în cadrul unei emisiuni televizate.
Potrivit acesteia, imediat după preluarea mandatului, Maia Sandu a criticat public activitatea Procuraturii Anticorupție, susținând că aceasta nu și-a îndeplinit misiunea. La scurt timp, premierul Dorin Recean a anunțat creșterea salariilor pentru cei care investighează infracțiuni politice.
„Aceste acțiuni sunt parte dintr-o strategie clară de consolidare a puterii prin abuzuri asupra instituțiilor-cheie ale statului”, a declarat Furtună.
Victoria Furtună a atras atenția asupra mai multor modificări făcute de guvernare:
• Divizarea CNA de Procuratura Anticorupție, care a dus la slăbirea eficienței în combaterea corupției reale.
• Formarea unei secții speciale, despre care ea susține că este folosită pentru eliminarea adversarilor incomozi.
• Transferul de imagine între Maia Sandu și conducerea Procuraturii Anticorupție, folosit pentru a proiecta ideea unei lupte eficiente împotriva corupției, deși, spune Furtună, realitatea este alta.
În acest sens, Furtună a adresat o serie de întrebări către guvernare, cerând explicații despre modificările legislative și administrative care au afectat funcționarea Procuraturii Anticorupție.
„Ați eliminat competențe esențiale, ați schimbat cadrul legal, iar acum vedem o instituție capturată, nu o luptă autentică împotriva corupției”, a subliniat ea.
„În loc să combată corupția, guvernarea actuală folosește instituțiile statului împotriva cetățenilor și oponenților politici. Este un abuz clar de putere, iar consecințele se vor resimți în încrederea publicului și în funcționarea democratică a instituțiilor.”
Până la acest moment, autoritățile nu au oferit un răspuns oficial la acuzațiile formulate de Victoria Furtună.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.