Acasă Extern Un aisberg de două ori mai mare decât Londra se rupe, iar...

Un aisberg de două ori mai mare decât Londra se rupe, iar bucata se îndreaptă către o insulă populată

0

Cel mai mare iceberg din lume, cunoscut sub numele de A23a, a început să se dezintegreze. Potrivit Dailymail, o bucată enormă s-a desprins recent din acest megaberg care călătorește constant spre nord, în Atlanticul de sud. Fragmentul are o suprafață de aproximativ 80 km pătrați, o fracțiune mică din cei 3360 km pătrați rămași.

Andrew Meijers, oceanograf la British Antarctic Survey (BAS), a declarat pentru AFP: „Aceasta este cu siguranță prima bucată semnificativă și clară care s-a desprins din iceberg.” Tot el a adăugat că: „Este foarte greu de spus dacă acum se va dezintegra complet sau va rămâne intact pentru mai mult timp.”

Icebergul A23a cântărește aproximativ un trilion de tone, de 100 de milioane de ori mai greu decât Turnul Eiffel din Paris. În prezent, se deplasează spre nord cu o viteză de aproximativ 48 de kilometri pe zi, îndreptându-se către insula South Georgia. Îngrijorări pentru fauna sălbatică Experții sunt îngrijorați că icebergul ar putea pune în pericol viața sălbatică, precum pinguinii și focile, atunci când va ajunge în apropierea insulei South Georgia. Meijers, care a întâlnit icebergul la sfârșitul anului 2023 și l-a urmărit prin satelit de atunci, l-a descris ca fiind un „imens zid de gheață, ca în Game of Thrones.”

Potrivit expertului, pentru fiecare parte vizibilă a icebergului deasupra apei, există de 10 ori mai multă gheață sub suprafață. În trecut, alte megaiceberguri s-au dezintegrat rapid în decurs de câteva săptămâni odată ce au început să piardă bucăți mari.

Există riscul ca acest iceberg uriaș să perturbe fatal rutinele de hrănire ale animalelor sălbatice – de exemplu, dacă s-ar opri într-o zonă unde de obicei are loc căutarea hranei. În trecut, icebergurile care s-au „împotmolit” sau au devenit staționare în apropierea insulei South Georgia au ucis pui de pinguin și de focă. În cazul în care s-ar dezintegra mai mult, ar reprezenta o amenințare mult mai mică pentru fauna sălbatică, deoarece animalele care caută hrană ar putea manevra între bucățile mai mici. Traiectoria icebergului Traiectoria icebergului către South Georgia este puțin probabil să se schimbe doar pentru că a pierdut această bucată, a adăugat Meijers. Soledad Tiranti, o glaciologă aflată în prezent într-o expediție argentiniană în Antarctica, a confirmat de asemenea pentru AFP că o secțiune s-a rupt.

Se așteaptă ca icebergul să continue să se deplaseze spre nord, dar cursul său exact depinde în mare măsură de modul în care curenții locali îi influențează mișcările, a adăugat Tiranti.

Pe măsură ce icebergul se deplasează spre nord, părți din el se desprind din cauza eroziunii și topirii în apele mai calde. Similar cu eroziunea costieră a uscatului, valurile se lovesc de iceberg creând fisuri care cresc treptat până când partea superioară se prăbușește. Acest proces lasă în urmă mici stive care apoi formează cioturi mai mici înainte de a se topi complet. Importanța icebergurilor Icebergurile sunt bucăți de gheață de apă dulce mai lungi de 15 metri care s-au desprins dintr-un ghețar sau dintr-o platformă de gheață și plutesc liber în apă deschisă. Cele care se desprind dintr-o platformă de gheață deja plutitoare nu deplasează apa oceanului atunci când se topesc.

Unele iceberguri conțin cantități substanțiale de sedimente bogate în fier, cunoscute sub numele de „gheață murdară”. Lorna Linch, lector în geografie fizică la Universitatea din Brighton, a explicat: „Aceste iceberguri fertilizează oceanul furnizând nutrienți importanți organismelor marine, cum ar fi fitoplanctonul.”

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.