Acasă Social Moldovenii vor putea construi parcuri eoliene pe terenuri agricole

Moldovenii vor putea construi parcuri eoliene pe terenuri agricole

0

Câteva modificări la Codul funciar, operate de către Parlament pe 30 ianuarie, vor permite construcția instalațiilor eoliene, de biogaz și a celor pentru sistemele de stocare a energiei în baterii pe terenurile cu destinație agricolă.

Inițiativa legislativă aparține deputaților PAS, Radu Marian și Ion Babici, care susțin că, în urma examinării problemelor cu care se confruntă investitorii care intenționează să construiască centrale electrice eoliene, de biogaz și baterii de stocare, s-a ajuns la concluzia că procedura de schimbare a destinației terenului reprezintă motivul principal care poate duce la stoparea implementării unor proiecte de generare a energiei regenerabile, scrie Mold-street.com.

Deputații au propus modificarea Codului funciar, în vederea utilizării terenurilor cu destinație agricolă pentru construcția instalațiilor eoliene, instalațiilor pentru sistemele de stocare a energiei în baterii și a instalațiilor de biogaz.

De asemenea, Codul funciar este completat cu prevederi ce se referă la elementele de infrastructură ce pot fi amplasate pe terenurile cu destinație agricolă și care sunt parte componentă a acestor instalații.

„În contextul vulnerabilității energetice a Republicii Moldova, valorificarea surselor regenerabile de energie disponibile, cum este energia eoliană, solară sau bioenergia, devine о acțiune prioritară pentru sporirea securității energetice a statului. Facilitățile acordate prin cadrul normativ, cât și proiectele de finanțare au contribuit la creșterea de 8 ori, comparativ cu anul 2022, a capacităților instalate în surse de generare a energiei electrice regenerabile”, menționează autorii în nota de fundamentare a proiectului de lege.

Anterior, tot Parlamentul a modificat Codul funciar, astfel încă pe terenurile agricole să fie posibilă instalarea sistemelor fotovoltaice solare, iar printre argumente au figurat faptul că sunt numeroase terenuri agricole nefolosite care ar putea găzdui panouri solare.

De notat că nu se face o estimare a impactului acestor modificări şi a suprafeței terenurilor arabile agricole ce ar putea fi scoase din circuitul agricol în urma acestor modificări.

Conform unor estimări internaţionale, pentru a monta un parc de panouri fotovoltaice de 1 MW este necesar un teren de aproximativ de două hectare. Acest lucru poate varia în funcție de densitatea panourilor fotovoltaice utilizate și de configurația terenului.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.