Administrația Trump ia în considerare cumpărarea de armament american pentru Ucraina cu bani obținuți din activele rusești înghețate, a declarat Keith Kellogg, emisarul special al președintelui Trump responsabil de încheierea unui acord de pace între Ucraina și Rusia.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski declara, într-un interviu acordat pe 6 ianuarie, că i-a făcut această propunere lui Donald Trump: Kievul să cumpere arme americane cu banii proveniți din activele rusești înghețate. Zelenski a spus cu acea ocazie că o astfel de măsură ar reprezenta o „garanție de securitate”, fără a preciza însă care a fost reacția lui Trump la propunerea sa, scrie Digi24.ro.
Ideea ca activele rusești să fie folosite pentru a veni în sprijinul nevoilor de apărare a Ucraine „rămâne pe masă”, a spus Kellogg.
„Am discutat de mai multe ori asta – să folosim activele rusești pentru a cumpăra armament SUA”, a spus Kellogg. „Aceasta e una din piesele puzzle-ului care trebuie discutate și va fi pe agenda discuțiilor președintelui. Dar nu este piesa care va rezolva întregul puzzle”.
În prezent, în băncile occidentale sunt înghețate active rusești în valoare de 300 de miliarde de dolari. Acești bani nu pot fi folosiți, dar în schimb țările occidentale se gândesc să folosească sumele obținute din dobânzile de la aceste depozite.
Astfel, dobânda anuală aferentă celor 300 de miliarde de dolari e estimată a fi în jur de 3,2 miliarde de dolari.
În decembrie 2024, SUA au deblocat 20 de miliarde de dolari pentru Ucraina, partea sa din împrumutul de 50 de miliarde promis de G7 şi care va fi rambursat prin dobânzile la activele ruseşti îngheţate din cauza sancţiunilor.
„Statele Unite şi-au îndeplinit angajamentul din octombrie (…), transferând aceste fonduri” către fondul intermediar al Băncii Mondiale dedicat Ucrainei „prin intermediul căruia vor fi puse la dispoziţia Ucrainei”, a anunţat Trezoreria într-un comunicat. După luni de discuţii, liderii G7 au ajuns în octombrie la un acord pentru a utiliza dobânzile generate de activele suverane ruseşti îngheţate în jurisdicţiile lor ca urmare a sancţiunilor luate de ţările occidentale pentru a garanta un împrumut de 50 de miliarde de dolari în favoarea Ucrainei.
De asemenea, UE va sprijini Kievul cu 160 de milioane de euro pentru ca Ucraina să se poată pregăti în această iarnă în fața viitoarelor raiduri și atacuri asupra infrastructurii energetice a țării, a anunțat joi președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Aproape 100 de milioane de euro din această sumă vor proveni din dobânzile rezultate de pe urma activelor rusești înghețate în UE.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.