Liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a declarat în cadrul unui interviu că în regiunea transnistreană a mai rămas gaz pentru doar două zile.
După spusele lui Krasnoselski, Chișinăul a promis că va furniza Tiraspolului gaze naturale încă la sfârșitul anului 2024, însă, ulterior, „s-a răzgândit”. Mai mult, oficialul de la Tiraspol a menționat că regiunea transnistreană a găsit o companie intermediară moldovenească, Natural Gaz, scrie gazeta.ru.
„Ni s-a spus clar: puteți lua gaz de oriunde, cum vă este comod, cu ce preț doriți, poftim, noi o să vi-l furnizăm. (…) însă, noi am întâmpinat o rezistență acerbă din partea autorităților moldovenești și un refuz de a furniza gaz regiunii transnistrene prin această întreprindere. Ni s-au adus tot felul de reguli legislative, care, însă, nu corespund realității”, a menționat Vadim Krasnoselski.
În context, liderul de la Tiraspol a menționat că regiunea transnistreană a mai rămas gaz pentru doar câteva zile și fără el va fi foarte dificil. În același timp, Chișinăul întârzie livrările de gaz din motive politice, susține Krasnoselski.
Amintim că Gazprom a notificat, pe data de 28 decembrie, Moldovagaz privind suspendarea completă a livrărilor de gaze naturale către R. Moldova începând cu 1 ianuarie 2025, ora 08:00.
La scurt timp, premierul Dorin Recean a condamnat decizia Gazpromului și a dat asigurări că R. Moldova este pregătită să gestioneze orice situație.
Ulterior, președintele Moldovagaz, Vadim Ceban, a spus că instituția pe care o conduce a luat act de decizia Gazpromului, menționând că R. Moldova dispune de suficiente rezerve pentru a acoperi consumul pe malul drept al Nistrului până la sfârșitul lunii martie 2025.
De menționat că, în cadrul unei ședințe operaționale, așa-zisul ministru al Dezvoltării Economice din Transnistria, Serghei Obolonik, a menționat că regiunea are rezerve de gaze naturale în conductă în valoare de 13 milioane de metri cubi. Această rezervă va ajunge până la 20 ianuarie în sud și până pe data de 10 ianuarie în nordul regiunii.
Autoritățile de la Chișinău au anunțat în repetate rânduri că rămân alături de cetățenii de pe malul stâng al Nistrului și că depun eforturi pentru a găsi soluții alternative.
La sfârșitul lunii decembrie, președinta Maia Sandu a avut o ședință cu premierul Dorin Recean, speakerul Igor Grosu și vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian. Oficialii au discutat despre situația din sectorul energetic. Tot atunci, șefa statului a declarat că așa-zisele autorități din stânga Nistrului au refuzat ajutoarele umanitare pe care Chișinăul este gata să le ofere.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.