Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR) și Agenția Navală a Republicii Moldova au examinat mai multe proiecte de legi și hotărâri de guvern ce țin de formarea, certificarea și calificarea profesională pentru personalul navigant pe căile navigabile interne, precum și de recunoaștere reciprocă a documentelor emise.
Proiectele, dezvoltate cu sprijinul programului Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) Moldova Reforme Instituționale și Structurale, urmăresc alinierea cadrului legislativ național la cerințele europene, fapt ce va deschide noi oportunități pentru specialiștii din sectorul naval, scrie moldpres.md.
„Este vorba de recunoașterea internațională a diplomelor, certificatelor și altor titluri oficiale de calificare; mai multe locuri de muncă și oportunități mai bune în sectorul naval, inclusiv accesul la piața internațională de muncă; posibilitatea deschiderii unor centre moderne de formare profesională în R. Moldova”, explică MIDR.
„Prin aceste noi reglementări, facem un pas important în modernizarea sectorului nostru naval și în alinierea acestuia la standardele europene. În același timp, implementarea unui sistem de certificare recunoscut la nivel european, oferă navigatorilor moldoveni oportunitatea de a accede pe piața internațională de muncă, ceea ce va contribui nu doar la dezvoltarea personală a acestora, dar și la creșterea competitivității întregului sector naval”, rezumă Mircea Păscăluță, secretar de stat în domeniul transporturilor la MIDR.
În Republica Moldova sunt două căi navigabile interne de importanță internațională de categoria E, clasificate în conformitate cu prevederile Acordului European cu privire la principalele căi navigabile interne de importanță internațională, la care țara noastră este parte. La fel, Republica Moldova dispune de un sector al malului pe fluviul Dunărea, cu o lungime de 430 m. Aceste căi navigabile interne întotdeauna s-au folosit pentru transportarea mărfurilor și călătorilor.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.