Acasă Investigații VIDEO // „Urmaşii” lui Veaceslav Platon. De ce au fost reţinuţi trei...

VIDEO // „Urmaşii” lui Veaceslav Platon. De ce au fost reţinuţi trei administratori de insolvabilitate

0

Republica Moldova. Trei administratori de insolvabilitate au fost reţinuţi miercuri, bănuiţi de preluarea forţată a afacerilor. Aceştia ar fi implementat o schemă, cunoscută ca „Schema lui Veaceslav Platon”, fiind trimise în insolvabilitate întreprinderi prospere, cu milioane în conturi, se arată într-un material crime-moldova.com.

Persoanele reţinute se numesc Irina Selevestru, Natalia Onichevici şi Natalia Gîrleanu. Toate trei făceau parte din elita breslei. Irina Selevestru este preşedinta Centrului de instruire a administratorilor de insolvabilitate „Moldinsolv”, iar Natalia Onichevici este şi membru al Consiliului Uniunii Administratorilor Autorizaţi din Moldova.

Onichevici pare să se bucure de încredere şi din partea ministrei Justiţiei, Veronica Mihailov-Moraru, care a inclus-o în componenţa unei comisii care să verifice activitatea unui alt administratotor de insolvabilitate.

Natalia Gîrleanu este membru al Comisiei de formare profesională a administratorilor de insolvabilitate.

Administratori de insolvabilitate

De la stânga la dreapta, administratorii de insolvabilitate Onichevici, Gîrleanu şi Selevestru/ Sursa foto: crime-moldova.com

Cei trei administratori de insolvabilitate reţinuţi au fost subiecţi ai mai multor investigaţii jurnalistice.

Centrul Anticorupţie despre reţinerea celor trei administratori de insolvabilitate

Ofiţerii Centrului Naţional Anticorupţie (CNA) şi procurorii din Bălţi au descins joi cu 19 percheziţii la 10 persoane, printre care 3 administratori autorizaţi, angajaţi ai administratorilor autorizaţi şi agenţi economici.

Potrivit unui comunicat al CNA, administratori autorizaţi au fost reținuți pentru 72 de ore și au fost plasați în izolator. „Administratorii de insolvabilitate sunt bănuiți de falimentarea fictivă a unor companii și preluarea bunurilor acestora prin acțiuni de tip raider.

Potrivit materialelor urmăririi penale, cei trei administratori autorizaţi ar fi acţionat concertat în cadrul unei scheme bine determinate de preluare a bunurilor unor companii din diferite regiuni ale țării. Urmărind intenția infracțională și interesul material, aceștia induceau întreprinderile în insolvabilitate fictivă.

După care desemnau administratori autorizați care aplicau diferite măsuri abuzive, precum interdicţia de înstrăinare a bunurilor pseudo-debitorilor și invocarea unor pretinse datorii care se solda cu creșterea artificială a acestora. Ca rezultat, bănuiții intrau în posesia tuturor bunurilor și activelor deținute de aceste companii”, se arată în comunicatul CNA.

Serviciul de presă al CNA a făcut publică şi o convorbire telefonică. O voce de femeie, care pare să fie a Irinei Selevestru, promite unui subaltern că în urma unui dosar se va alege cu un apartament şi două milioane de lei (cca 103,7 mii de euro).

Întreprindere de milioane, trimisă în insolvabilitate pentru o pretinsă datorie de 2000 de euro

Cei trei administrtorri de insolvabilitate au ajuns în atenţia oamenilor legii după ce un agent economic din Bălţi s-a adresat cu o plângere în Procuratură că lichidatorii de insolvabilitate încearcă să-i fure afacerea.

Deşi întreprinderea Auto-International SRL avea în cont peste 16.000.000 de lei (peste 800.000 de euro), procedura de insolvabilitate a fost pornită pentru o pretinsă datorie de 39.000 de lei (cca 2000 euro).

Întreprinderea Auto-International din Bălţi a fost fondată în 2012, cu activităţi în domeniul transporturilor, importurilor de materiale de construcţie şi resurse energetice.

În ultimii ani, firma a câştigat mai multe licitaţii cu instituţiile publice privind aprovizionarea cu cărbuni pe timp de iarnă. Printre beneficiarii Auto-International sunt grădiniţe, şcoli, instituţii penitenciare.

La 31 octombrie 2023, Natalia Gîrleanu  a trimis o notificare către Auto-International SRL privind încă o datorie de 39.537 de lei, formată din penalităţi. Auto-International a răspuns că nu achită suma respectivă deoarece penalităţie au fost calculate după rezilierea contractului.

În după amiaza zilei de 4 decembrie 2023, Natalia Gîrleanu a depus o cerere întroductivă la Judecătoria Bălţi, în care cere iniţierea procedurii de insolvabilitate pentru Auto-International, cu blocarea conturilor bancare şi numirea în calitate de administrator de insolvabilitate a Nataliei Onichevici.

Precizăm, ultima lucrează în acelaşi birou de pe strada Gheorghe Asachi din Chişinău, împreună cu Selevestru şi Gîrleanu.

„Argumentul forte” din cererea semnată de Natalia Gîrleanu este că „neexecutarea până la moment a datoriei ne dă temei de a considera lipsa capacităţii de plată a datoriei scadente”. Natalia Gîrleanu nu a anexat niciun document bancar care să confirme lipsa mijloacelor financiare pentru Auto-International SRL.

A doua zi, 5 decembrie 2023, la ora 8.30, magistratul Valeriu Pădurari de la Judecătoria Bălţia pronunţat încheierea prin care au fost admise în întregime solicitările Nataliei Gîrleanu.

Lichidatoarea care nu se dezlipeşte de firma milionară

Fiind desemnată în calitate de administrator de insolvabilitate la Auto-International, Natalia Onichevici a pus piedici în activitatea agentului economic. Proprietarul Victor Iahtuhovschi ne-a comunicat că întreprinderea a suportat pierderi de 200.000 de lei (cca 10.000 de euro) pe zi.

Deşi nu era de acord cu pretinsa datorie, administraţia întreprinderii a achitat suma de 39.5 mii de lei. Iar la începutul lunii martie a anului curent, Natalia Gârleanu a depus o cerere la Judecătoria Bălţi prin care a comunicat că nu mai are pretenţii faţă de Auto-International. Totuşi, procesul de insolvabilitate nu a fost oprit.

Sub pretextul că ar fi ameninţată de patronii întreprinderii, lichidatoarea a solicitat strămutarea cauzei într-o altă instanţă. Curtea de Apel Bălţi nu a satisfăcut ambiţiile Nataliei Onichevici. Aceasta însă nu s-a lăsut bătută şi a cerut revizuirea deciziei. Fiind respinsă din nou.

Atunci lichidatoarea s-a folosit de ultima pârghie de a mai rămâne cu de-a sila administratoare la Auto – Internațional. S-a adresat la Curtea Supremă de Justiţie. Iar în luna septembrie, înalta curtea s-a spălat pe mâini de solicitarea lichidatoarei.

Magistratul Valeriu Pădurari de la Judecătoria Bălţi a programat pentru 20 decembrie 2024 şedinţa de judecată. Totuşi, agentul economic nu a reuşit să scape nici atunci de Onichevici. Ultima a solicitat să-i fie achitat salariu pentru toate lunile cât a fost administratoare, cca 210.000 lei ( cca 11.000 de lei). Totodată, Onichevici a solicitat ca să fie amendat administrtorul Auto-International pentru că nu i-a predat documentele contabile.

Maşinile de „aur” ale administratoarei de insolvabilitate

Întreprinderea Auto-International a fost încolţită pe de altă parte de Irina Selevestru. Agentul economic avut nenorocul să cumpere maşinile de la o firmă care peste câteva luni a ajuns în insolvabilitatate. Iar lichidator a ajuns să fie nimeni altul decât faimoasa Irina Selevestru.

Până nu demult, în oraşul Bălţi a activat SRL Megastroi, o întreprindere prosperă, al cărui nume se regăsea aproape pe toate portalurile de publicitate.

Fondatorul întreprinderii, Oleksandr Khodarin, un investitor din Ucraina, venea mai rar pe la Bălţi, numind administratori moldoveni. Afacerea i-a fost dată peste cap de invazia rusească în Ucraina.

Auto-International a cumpărat 20 de autocamioane, dintre care o bună parte erau nefuncţionale. Condiţia înaintată cumpărătorului era ca să achiziţioneze toate mijloacele de transport, acceptând un preţ redus.

Ca să scape mai repede de mijloacele de transport, Khodarin a cerut pentru ele un preţ mai mic decât cel de piaţă. Astfel, „norocoşii” atraşi iniţial de preţurile atractive, au fost nevoiţi să cheltuie resurse considerabile pentru reparaţie.

La aproape un an după retragerea lui Khodarin, SRL Megastroi intră în procedură de insolvabilitate. Administrator de insolvabilitate la Megastroi a fost numită Irina Selevestru. Aceasta a constatat că maşinile au fost vândute la un preţ prea mic şi a solicitat anularea contractelor de vânzare – cumpărare. Iar motivul invocat în instanţă a fost „încălcarea drepturilor creditorilor”.Maşinile cumpărate de la Megastroi

Automobilele cumpărate de la SRL Megastroi/ Sursa foto: crime-moldova.com

Sursele noastre susţin că la moment SRLMegastroi ar avea un singur creditor important – banca comercială. Iar datoria ar fi fost stinsă în urma vinderii imobilului de pe strada Sofia. Este cunoscut faptul că nicio bancă nu eliberează credite pentru un gaj a cărui valoare este mai mică decât împrumutul.

Magistratul „de insolvenţă” de la Bălţi

Toate dosarele de insolvabilitate din Bălţi se află în gestiunea magistratului Valeriu Pădurari. Judecătorul a mai ajuns în atenţia presei după ce a luat decizii în urma cărora antreprenorii au fost lipsiţi de proprietate. Fiind lăsaţi şi cu datorii.

EvZ a publicat ancheta „Eşecul investitorilor italieni în Republica Moldova: fără bani şi fără afacere, după 17 ani”. Este cazul unor investitori italieni, pe cale să piardă afacerea în care au investit peste 400.000 de euro.

Dosarul se află de mai mulţi ahi în gestiunea magistratului Pădurari. Mai mult, acesta a fost surprins în timp ce da indicaţii unui alt judecător de la Bălţi ca să nu admită recuzarea în privinţa sa în dosarul investitirilor italieni.

Amintim că în acest caz au fost pornite două dosare penale.

Un alt dosar scandalos aflat în gestiunea lui Pădurari este cel care se referă la insolvabilitatea firmei de construcţie Kirsan. Dosarul a ajuns în gestiunea lui Pădurari după ce antreprenorul şi-a schimbat adresa juridică de la Chişinău la Bălţi.

Procesul decurge anevoios. Iar mai mulţi cetăţeni din diferite state din Uniunea Europeană, care au investit peste 10.000.000 de euro într-o platformă din Estonia, care la rândul său a investit banii în construcţia unui complex rezidenţial în Chişinău, au rămas păgubaşi.

Precizăm că Valeriu Pădurari a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii să fie pedepsit autorul unei anchete jurnalistice despre cazul Auto-Internaţional. Solicitare care i-a fost satisfăcută de către organul de autoadministrare judecătorească.Angajaţii Auto-International protestează împotriva deciziei lui Pădurari

International protestează împotriva deciziei lui Pădurari/Sursa foto: crime-moldova.com

Insolvabilitate după „legea lui Platon”

Legea insolvabilităţii din 2012, care urma să ajungă un colac de salvare pentru întreprinderile ajunse în dificultate, atât creditoare, cât şi debitoare, a fost transformată de unii indivizi într-o armă împotriva businessului.

Unii jurişti susţin că la elaborarea Legii insolvabilităţii ar fi fost luate în calcul sugestiile controversatului afacerist Veaceslav Platon. Acesta era pe atunci deputat în Parlamentul de la Chişinău. Astfel ar fi fost lăsate mai multe porţi pentru implementarea schemelor de acaparare a afacerilor.

„Necătând la noutatea legii din 2012 și la procedurile progresiste introduse prin aceasta, considerăm că cea de a patra legiferare a procedurilor aplicabile celor aflați în incapacitate de plată este un nou eșec a Republicii Moldova, ce va stagna eficientizarea procedurilor de insolvabilitate.

Deși cauzele acestui eșec sunt multiple, cel puțin două din acestea constituie cea mai mare piedică în evoluția cadrului legal. Cea dintâi fiind abordarea conceptuală eronată a scopului procedurilor de insolvabilitate.

Iar a doua, fiind lipsa unui mediu de afaceri în de ajuns de matur pentru a utiliza căile de prevenire a insolvabilității. În loc de a accepta lichidarea judiciară ca urmare a eșecului comercial”, susţine doctorul în drept Gheorghe Macovei, avocat specializat în dosare de insovabilitate.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.