Acasă Istorii din spatele culisei De ce SFS nu a blocat conturile holdingului media Rossiya Segodnya, sancționat...

De ce SFS nu a blocat conturile holdingului media Rossiya Segodnya, sancționat de SUA pentru implicarea Rusiei în alegerile din Moldova

1

La o lună şi jumătate de când R. Moldova s-a aliniat pe deplin la sancţiunile internaționale instituite de SUA în privinţa holdingului media Rossiya Segodnya (Russia Today) ce include şi reţeaua Sputnik, considerat unul dintre elementele de bază ale războiului hibrid contra ţării noastre, autorităţile nici măcar nu au blocat conturile bancare ale filialei de la Chişinău, notează RISE Moldova.

Pe 19 decembrie 2024, Serviciul Fiscal de Stat (SFS) a decis să blocheze doar o tranzacţie cu fondurile deţinute la Fincombank de Sucursala Chișinău a Rossiya Segodnya, holdingul media rusesc condus de unii dintre cei mai aprigi propagandiști ai Kremlinului, Dmitry Kiselev și Margarita Simonyan.

Decizia a fost luată în urma unei sesizări a Băncii de Finanțe și Comerț (Fincombank) privind un transfer de bani efectuat de către Sucursala Chișinău a „Rossiya Segodnya Moscova” către compania de microcreditare Creditbun SRL.

Laurenţiu Cojocaru, administrator şi proprietar al Creditbun, a declarat pentru sursa citată că firma sa nu are relaţii cu Sucursala Chișinău a „Rossiya Segodnya”. Potrivit lui, un client al Creditbun, care a avut o legătură cu Sucursala Chișinău a „Rossiya Segodnya”, a încercat să achite un credit, iar tranzacţia a fost blocată de către bancă.

Decizia SFS vine la aproape o lună după ce această structură a holdingului rus a devenit subiect al restricțiilor, urmare a deciziei din 22 noiembrie 2024, luată de Consiliul Interinstituțional de Supervizare (CIS) în frunte cu premierul Dorin Recean, prin care Republica Moldova s-a aliniat la măsurile restrictive internaționale ale SUA instituite în privinţa lui Dmitry Kiselev, Rossiya Segodnya, precum și companii și cetățeni ai Federației Ruse.

Din actul emis de Fisc nu este însă clar dacă au fost blocaţi toţi banii de pe contul Sucursalei Chișinău a Rossiya Segodnya de la această bancă, sau doar transferul către Creditbun SRL.

În cazul Nelliei Parutenko (Parutenco, în acte), şefa organizaţiei necomerciale Evraziya din Rusia (aflată şi ea sub sancţiunile SUA la care s-a aliniat şi R. Moldova), care în trecut a fost şi contabilă la Partidul „Șor”, din aceleaşi motive, la sesizarea OTP Bank, Fiscul a blocat conturile bancare.

Serviciul Fiscal de Stat menționează pentru RISE Moldova că, deşi potrivit Legii cu privire la aplicarea măsurilor restrictive internaționale a fost desemnat drept „autoritatea publică competentă de a aplica blocarea fondurilor sau resurselor economice ale subiecților restricțiilor”, este în drept „să dispună blocarea fondurilor sau a resurselor economice care se află în proprietate, sunt deținute de subiecții restricțiilor sau se află sub controlul, direct sau indirect, al acestora, după primirea raportării și efectuarea cercetărilor necesare”.

Adică SFS poate lua decizii de blocare a banilor doar dacă primeşte informații şi probe în acest sens.

Cât despre cazul Sucursalei Chișinău a Rossiya Segodnya, Fiscul susţine că i-a fost raportată „doar tranzacția prin virament efectuată de către Întreprinderea Federală Unitară de Stat, Agenția Internațională de Informații „Rossiya Segodnya Moscova”, sucursala Chișinău, în privința căreia a fost emisă Decizia nr. 45 din 19.12.2024”.

Continuarea anchetei RISE Moldova poate fi citită aici.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.