Acasă Istorii din spatele culisei Vlad Filat: “Doar în cadrul unui proces închis, fără posibilitatea de a...

Vlad Filat: “Doar în cadrul unui proces închis, fără posibilitatea de a vorbi, fără posibilitatea de a mă apăra, a fost posibil ca eu să nu-mi pot demonstra nevinovăți“

0

Vlad Filat, fostul prim-ministru al Republicii Moldova, a susținut astăzi o conferință de presă în care a reiterat că a fost condamnat pe nedrept pe baza unui denunț mincinos și a probelor false. El a subliniat că procesul său a fost desfășurat cu ușile închise, ceea ce i-a împiedicat să-și demonstreze nevinovăția în fața publicului.

Vreau să declar public ceea ce nu ați auzit, datorită faptului că procesul de judecată a fost cu ușile închise.
Declar public că eu sunt nevinovat.
Eu am fost condamnat pe nedrept în baza unui denunț mincinos și în baza unui probatoriu fals, a declarat Vlad Filat.

Filat a afirmat că, în cazul în care Curtea Supremă de Justiție ar fi acceptat cererea sa de revizuire, procesul ar fi fost redeschis și ar fi avut loc într-un cadru public, permițându-i să-și prezinte apărarea.

Nu am fugit de Republica Moldova, am înfruntat întotdeauna toate provocările și toate încercările la care am fost supus. Având în vedere că dreptul meu la justiție este îngrădit și negat, unica cale care mi-a rămas este să mă las în judecata cetățenilor. Un lucru trebuie să fie clar pentru toți, că doar în cadrul unui proces închis, fără posibilitatea de a vorbi, fără posibilitatea de a mă apăra, a fost posibil ca eu să nu-mi pot demonstra nevinovăția., a continuat fostul premier.

Fostul premier a acuzat o conspirație dirijată de fostul lider al Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, care ar fi orchestrat frauda bancară și ar fi fugit ulterior din țară. Filat a susținut că Plahotniuc a cumpărat funcții cheie, inclusiv pe cea de procuror general și avocatul său, pentru a-l înfrunta în instanță.

Lui îi era atât de frică ca să răspundă pentru tot ce a făcut și cât a furat, încât a cumpărat și Procurorul general, ca funcție și ca persoană, inclusiv avocatul meu, care trebuia să mă apere, la fel a fost cumpărat și a activat în interesul lui.
Iar pe complicii lui în frauda bancară i-a transformat în martori în dosarul meu. De frică ca să nu răspundă pentru faptele lor, acestor așa numiți martori, nu le-a rămas decât să facă un singur lucru. Să mintă, a mai adăugat Filat.

Filat a subliniat că este timpul să se clarifice ce s-a întâmplat în trecut și a exprimat îngrijorarea că, în prezent, există persoane care nu doresc să permită revizuirea procesului său într-o manieră publică, încălcând astfel hotărârea Curții Europene a Drepturilor Omului.

La fel ca și în 2015, în 2023-2024 a fost organizată o întreagă conspirație cu participarea Ministerului Justiției, a Guvernului, Parlamentului, Președinției, sub bagheta “magică “a CRJM-ului și a lui Gribincea personal.

De precizat este faptul că în cadrul conferinței de presă, Filat a prezentat mai multe detalii din dosarul său, subliniind neregulile și abuzurile la care a fost supus.

El a reiterat că procesul său a fost o farsă politică, orchestrată de cei care au avut interese personale în condamnarea sa.

Vlad Filat, fostul prim-ministru al Republicii Moldova, a fost condamnat în iunie 2016 la nouă ani de închisoare pentru trafic de influență și corupere pasivă. Procesul său a fost desfășurat cu ușile închise, iar el a susținut că a fost victima unei răfuieli politice orchestrate de Vlad Plahotniuc, fostul lider al Partidului Democrat.

În decembrie 2023, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a constatat că autoritățile moldovene i-au încălcat dreptul la un proces echitabil, deoarece ședințele de judecată au avut loc cu ușile închise. Ulterior, avocații lui Filat au solicitat revizuirea sentinței de condamnare.

Cu toate acestea, pe 16 decembrie 2024, Curtea Supremă de Justiție a respins cererea de revizuire a dosarului, menținând condamnarea anterioară.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.