Activitatea șefei Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, ar fi putut fi mai eficientă, a declarat ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, în platoul emisiunii „Punctul pe AZi”, subliniind necesitatea unei dinamizări și mobilizări mai bune în investigarea cazurilor de corupție.
„Este dificil să spunem cum a fost prestația șefei Procuraturii Anticorupție, dar, cu siguranță, a fost loc de mult mai bine. Și, în acest sens, cred că Procuratura putea să fie mai vigilentă în anumite dosare. Înțelegem că au fost diferite schimbări de legislații, de practici, dar întotdeauna atunci când se dorește, se poate livra mult mai multe, de aceea și politicienii au venit cu astfel de mesaje în contextul că am avut exerciții foarte complicate pentru țara noastră pe care le-am depășit în final cu bine, dar au fost cumva și la limită”, a spus ministra, scrie tvrmoldova.md.
„Vedem cât de mari au fost amenințările și riscurile, mă refer la alegerile prezidențiale și acțiunile de corupere în cadrul referendumului. Este nevoie ca Procuratura și Poliția să coordoneze mult mai eficient și să investigheze cauzele și să instrumenteze mai rapid. Procuratura Anticorupție a anunțat recent despre expedierea în judecată a dosarelor a câtorva șefi raionali de partide, ce ține de finanțarea ilegală a partidelor”, a adăugat Veronica Mihailov-Moraru.
Cu toate acestea, ministra a spus că nu îi poate cere un raport intermediar de activitate Veronicăi Drăgălin, deoarece Procuratura Anticorupție este independentă și doar Consiliul Superior al Procurorilor ar putea să o facă. Acest lucru este pe moment dificil, în opinia ei, deoarece nu există Colegiul de Evaluare a Performanței în cadrul Consiliul Superior al Procurorilor.
„E important să vedem o dinamizare și o mobilizare cât mai bună. Din partea Guvernului, dar și a Legislativului au fost oferite toate posibilitățile pentru a-și eficientiza activitatea. S-a invocat că au fost dificultăți în legătură cu spațiul, lipsa de personal, dar vreau să amintesc că la începutul anului curent, inclusiv datorită eforturilor Ministerului Justiției a fost aprobată acea hotărâre în Parlament privind atribuirea a 54 de unități de personal adițional.
Din păcate, din februarie până acum, nu au fost făcute angajări din considerentul că nu a fost aprobată structura, organigrama nouă a Procuraturii Anticorupție. Urmează deja Procuratura Anticorupție să se mobilizeze la maximum și să livreze mai multe rezultate pe combaterea și examinarea cazurilor anticorupție pentru că asta așteaptă cetățenii”, a adăugat ministra.
Procuratura Anticorupție a reacționat în mai multe rânduri la criticile membrii Guvernului. Instituția a insistat pe problemele de care se plânge de peste jumătate de an: numărul mic de procurori și ofițeri, bugetul precar, lipsa unui sediu funcțional și a tehnicii speciale de investigație.
Mai mult, șefa acestei procuraturi specializate, Veronica Dragalin, a subliniat că nu mai are competența să investigheze corupția electorală în urma modificărilor legislative intrate în vigoare în martie 2024.
În noiembrie 2023, Parlamentul a adoptat o lege care a conferit Procuraturii Anticorupție competența să investigheze infracțiunile funcționarilor de nivel înalt – șeful statului, deputații, miniștrii, procurorii, judecătorii, conducătorii autorităților administrative centrale sau ai instituțiilor subordonate Guvernului și Parlamentului etc.
Astfel, începând cu 31 martie 2024, Guvernul urma să suplinească funcțiile vacante de procurori și ofițeri de urmărire penală, iar Procuratura Anticorupție să fie dotată cu mijloace tehnice care să permită investigarea cazurilor de corupție la nivel înalt.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.