Acasă Social Care sunt cele mai falsificate bancnote? 5 metode pentru a le identifica

Care sunt cele mai falsificate bancnote? 5 metode pentru a le identifica

0

Numărul și valoarea bancnotelor false identificate în R. Moldova în 2024 au crescut semnificativ față de anii precedenți. Potrivit Inspectoratului General al Poliției (IGP), în primele nouă luni ale anului, au fost descoperite mai multe bancnote false decât pe tot parcursului anului 2023.

Astfel, bancnota de 200 de lei a devenit cea mai frecvent falsificată, înlocuind bancnota de 100 de lei, care fusese ținta preferată a falsificatorilor în anii anteriori. Aproximativ o treime din bancnotele false identificate în 2024 au fost de 200 de lei, scrie Anticoruptie.md.

Conform datelor furnizate de IGP, în 2022 au fost depistate 1.650 de bancnote false în valoare totală de 197.150 de lei, în 2023, numărul acestora a scăzut considerabil, ajungând la 71.810 de lei, în 2024, până în septembrie, au fost identificate 599 de bancnote false, cu o valoare totală de 74.604 de lei.

Pe lângă bancnotele de 200 de lei, cele de 20 de lei au fost de asemenea frecvent falsificate, acestea fiind mai puțin verificate de comercianți.

Dolarul și euro, în vizorul falsificatorilor

Bancnotele de 100 de dolari americani și 50 de euro rămân cele mai frecvent contrafăcute în circuitul valutar internațional. În 2024, volumul bancnotelor false în dolari a scăzut semnificativ, de la 140.650 de dolari în 2023 la 13.500 de dolari până în septembrie 2024.

În cazul euro, bancnota de 50 continuă să fie preferata falsificatorilor, numărul acestora dublându-se comparativ cu anii anteriori.

Autoritățile menționează că numărul cauzelor penale legate de falsificarea și punerea în circulație a banilor falși s-a dublat în 2024, iar până în prezent, au fost deschise 79 de dosare penale, dintre care 34 au fost intentate oficial.

Pentru a combate falsificarea, Banca Națională a Moldovei (BNM) a implementat multiple elemente de securitate pentru bancnotele naționale, precum firul metalizat, imprimarea în relief și filigranul. În acest sens, BNM și IGP avertizează cetățenii să fie vigilenți și să informeze autoritățile în cazul în care suspectează existența bancnotelor false. Punerea în circulație a acestora constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de până la zece ani.

Potrivit Serviciului Fiscal de Stat, bancnotele cu valori nominale între 1 leu și 500 de lei sunt dotate cu un fir de siguranță metalizat, încorporat în hârtie, pe care apare textul „BNM”. În prezența luminii ultraviolete, firul metalizat prezintă proprietăți fluorescente de culoare albastră pentru bancnotele de 1-50 de lei și multicoloră (curcubeu) pentru cele de 100-500 de lei. Fluorescența poate fi observată și în zona neimprimată de pe avers, unde este vizibil un dreptunghi verde în lumină ultravioletă. În interiorul acestui dreptunghi se află sigla BNM și textul „BNM”.

Un alt element de siguranță inovativ sunt imprimările în relief și relief concav, aplicate pe bancnotele cu valori între 10 și 500 de lei. Astfel, portretul lui Ștefan cel Mare, precum și textele „REPUBLICA MOLDOVA” și „ȘTEFAN CEL MARE” de pe avers sunt imprimate în relief detectabil prin palpare. De asemenea, în jurul rozetei centrale de pe avers, pe partea stângă și dreaptă, se află valoarea nominală a bancnotei și textul „LEI”, imprimate în relief concav.

Pentru bancnotele de 100 lei, 200 lei și 500 lei, există un filigran format din două componente, amplasate în dreapta aversului, pe zona neimprimată. Acestea includ portretul lui Ștefan cel Mare și textul „BNM”, vizibile atunci când bancnota este privită din partea opusă. Aceste elemente complexe de siguranță contribuie la protejarea bancnotelor împotriva falsificării și la creșterea încrederii în valuta națională.

Leul moldovenesc a fost introdus în circulație pe 29 noiembrie 1993. Realizat din hârtie, designul bancnotelor a fost creat de artistul plastic Gheorghe Vrabie, cunoscut și pentru realizarea stemei de stat a Republicii Moldova. Pe bancnote sunt ilustrați domnitorul Ștefan cel Mare și diverse monumente de importanță națională, reflectând astfel istoria și cultura țării.

Cele opt bancnote cu valoare nominală de la 1 la 1.000 de lei se tipăresc în Franţa, având zece semne de siguranță. Cele mai recente bancnote emise în 2003  sînt cele de 1.000 lei. Monedele moldovenești însă sunt bătute la Monetăria Statului din România, cu excepţia celor de 50 de bani, care se fabrică în Cehia.

gallery images
gallery images
gallery images
gallery images
gallery images
gallery images
gallery images

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.