La 30 octombrie 2023, site-ul vedomostimd era blocat de către stat printr-o decizie a SIS pe motiv că ar răspândi informații false. Cu doar o lună mai devreme, tot statul, prin intermediul CTICE, vira în conturile unei companii deținute de proprietarul celor două instituții media 240.000 de lei, iar până la finalul acelui an, încă 400.000 de lei – pentru servicii de mentenanță și dezvoltare a unui sistem educațional.
Victor Ciobu este proprietarul și administratorul companiei „Publicația Periodică Moldavskie Vedomosti” SRL, fondată în 1995 de către jurnalistul și politicianul Dumitru Ciubașenco, transmite zdg.md.
Compania lui Victor Ciobu gestionează și site-ul www.evedomosti.md. Site-ul a fost creat pe 30 octombrie 2023, la scurt timp după ce precedentul site al publicației, vedomosti.md, a fost blocat de către Serviciul de Informații și Securitate (SIS) al R. Moldova pentru că „alterează spațiul informațional din R. Moldova”.
Cine este Victor Ciobu
Victor Ciobu este fiul lui Emilian Ciobu, fost ambasador al Moldovei în România (1998-2003), care a decedat în 2021. Emil Ciobu a promovat moldovenismul și a susținut existența limbii moldovenești și a moldovenilor. Mai mult, acesta a fost președintele Partidului „Patria”, formațiune care a fost preluată în 2014 pentru participarea la alegerile parlamentare de către Renato Usatîi.
De asemenea, Victor Ciobu a fost profesor asociat și consultant IT în cadrul USM, între 2005 și 2007 ar fi fost consilier în cadrul Ministerului Apărării, iar ulterior ar fi activat în cadrul Întreprinderii de Stat Registru.
În același timp, Ciobu este acționar și administrator la compania SA „Cristalion-Plus”, specializată în activități de realizare a softului la comandă (software orientat spre client). Datele publice mai arată că începând cu 2021 și până în 2024, compania a semnat contracte cu o instituție a statului în valoare de circa 5,2 milioane de lei.
Contract de 1,8 milioane de lei, semnat în iunie 2024
În 2024, CTICE și SA „Cristalion-Plus”, prin semnătura lui Ciobu, au agreat un contract în valoare de 1,8 milioane de lei pentru „servicii de mentenanță preventivă, corectivă și adaptivă a Sistemului informațional de management în educație (SIME)”.
În 2023 a fost semnat și un contract în valoare de 400.000 de lei pentru „servicii de dezvoltare și implementare a extinderii funcționalităților noi ale Sistemului informațional de management în educație (SIME).
În total, în perioada 2021-2024 au fost semnate câteva contracte similare cu o valoare totală de 5,2 milioane de lei.
Statul, despre colaborarea cu firma lui Ciobu
Conform CTICE, Sistemul informațional de management în educație (SIME) „acumulează informația complexă/detaliată cu privire la copii, elevi, studenți și reușita acestora (circa 500.000 de persoane).
Ministerul Educației: Prețul SIME – 5,346 milioane de lei
De menționat că, achiziționarea SIME a fost efectuată de către Ministerul Educației în 2017. Ulterior, la finele anului 2018, SIME a fost transmis la balanța CTICE prin intermediul unui act de primire-predare. „Prețul SIME transmis la CTICE în calitate de activ nematerial constituie 5,346 de milioane de lei”, se mai precizează în răspunsul CTICE.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.