Acasă Economic Ne așteaptă deconectări masive de electricitate, ca în anii ’90?

Ne așteaptă deconectări masive de electricitate, ca în anii ’90?

0

Republica Moldova ar putea avea deconectări de energie electrică, de câteva ore, dacă Gazprom nu va mai livra gaze naturale regiunii transnistrene din 1 ianuarie 2025. Declarațiile au fost făcute de premierul Dorin Recean.

Întrebat în cadrul unei emisiuni despre declarațiile președintelui Partidului Nostru, Renato Usatîi, potrivit căruia „după Anul Nou ne așteaptă deconectări masive de electricitate, exact ca în anii ’90”, Recean a spus că „s-ar putea să avem niște deconectări, dar acele deconectări se vor măsura în ore, nu în săptămâni sau în luni”, transmite zdg.md.

„Ele se vor întâmpla pentru că ai nevoie, pur tehnic, de import a energiei electrice prin România. În cel mai pesimist scenariu, vom fi nevoiți să creăm interconectări insulare pe granița de vest a Republicii Moldova, cu sistemul energetic din România, pe liniile de 110 kV, adică acelea care pot fi izolate de liniile care pot fi afectate de eventualele distrugeri din Ucraina”, a spus Recean.

Premierul a mai afirmat, cu referire la lipsa discuțiilor publice în regiunea transnistreană despre livrările de gaze, că doar pentru că „niște pesudo-administratori nu-și fac griji pentru cetățenii din stânga Nistrului”, nu înseamnă că cetățenii de acolo nu sunt îngrijorați.

„Ceea ce vedem este că ei achiziționează aparate de încălzire pe electricitate, caută și achiziționează lemne, cărbune. Cetățenii se pregătesc serios de un eventual impact al faptului că Rusia nu va intenționa să livreze gaze naturale”, a mai menționat Recean.

În context, întreprinderea Moldelectrica a anunțat astăzi că, la începutul lunii noiembrie, a activat cu succes regimurile de insularizare pe patru linii electrice de înaltă tensiune 110 kV de interconexiune cu România.

„În prezent, suntem în discuții cu Transelectrica privind utilizarea insulelor de consum, cu scopul majorării capacității comerciale de import a energiei electrice din sistemul electroenergetic al României. Suplimentar, Î.S. „Moldelectrica” a efectuat o adresare către OST-urile din regiunea de est a UE privind utilizarea capacității nealocate pe granițele blocului Ucraina-Moldova, în cadrul alocărilor zilnice și intra-zilnice pe granița RO-MD”, se menționează într-un comunicat.

De asemenea, Moldelectrica precizează că este în proces de asigurare a măsurilor de intervenție în caz de necesitate pentru menținerea funcționalității infrastructurii de transport a energiei electrice, inclusiv prin colaborare cu operatorii de sistem și de transport din țările vecine. 

„Pentru asigurarea unui nivel de pregătire în caz de scenarii cu dezechilibre la nivel de sistem electroenergetic, Moldelectrica a actualizat listele de deconectări manuale și este în proces de pregătire pentru eventuala activare a acestora”, subliniază instituția.

Oleg Serebrian a menționat că în prezent pe malul stâng al Nistrului locuiesc 342.000 de oameni, dintre care aproape jumătate sunt pensionari. Majoritatea populației de acolo este conectată la gaz, inclusiv la sate. Asta, potrivit lui, se datorează faptului că până acum regiunea a beneficiat de gaze naturale la prețuri preferențiale, extrem de mici. 

Acesta a mai menționat că, în cazul în care tranzitul de gaze rusești va fi sistat, locuitorii din regiunea transnistreană ar putea achita același tarif pentru gazele naturale ca și cetățenii din restul Republicii Moldova.

Pe 25 noiembrie, pe atunci ministrul Energiei, Victor Parlicov, a mers la Gazprom unde s-a întâlnit cu președintele Consiliului de administrație, Alexei Miller. Parlicov susține că a discutat cu Miller despre livrările de gaz rusesc în regiunea transnistreană, în baza contractului existent, după 1 ianuarie 2025, când Ucraina nu mai permite tranzitarea.

În Planul de pregătire pentru sezonul de încălzire 2024 – 2025, Ministerul Energiei a inclus două scenarii de comportament a concernului rus „Gazprom” după expirarea contractului de tranzit a gazelor naturale pe teritoriul Ucrainei, la 1 ianuarie 2025. Unul dintre scenarii presupune că partea rusă va căuta rute alternative pentru alimentarea cu gaze a regiunii transnistrene, având în vedere obligațiile contractuale ale „Gazprom” față de „Moldovagaz”. În această situație, autoritățile din Republicii Moldova „nu vor obstrucționa livrarea”, conform unui comunicat de presă.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.