Conform celor mai recente date, în anul 2023, Moldova a înregistrat cele mai înalte valori ale ratelor sărăciei absolute și extreme din ultimii 10 ani. Rata sărăciei absolute a ajuns la 31,6%, iar rata sărăciei extreme la 13,8%. Aceste valori reflectă o realitate îngrijorătoare, în special în contextul diferențelor semnificative între zonele urbane și cele rurale, scrie bani.md.
Datele analizează aceste indicatori pe mediu de reședință, relevând discrepanțe majore între populația rurală și cea urbană. Rata sărăciei extreme în zonele rurale a fost de 19,2% în 2023, de trei ori mai mare decât în zonele urbane, iar rata sărăciei absolute în zonele rurale a depășit cu 24,3% pe cea din mediul urban. Aceste diferențe sunt generate de infrastructura mai bine dezvoltată în orașe, care oferă mai multe oportunități economice, și de fenomenul de îmbătrânire accelerată a populației din zonele rurale, conform raportului „MOLDOVA INEGALĂ”.
Printre cei mai vulnerabili la sărăcie se numără agricultorii și pensionarii. Analizând gospodăriile sărace în funcție de sursa principală de venit, cele mai sărace sunt cele conduse de agricultori, indiferent dacă aceștia sunt salariați sau desfășoară activități independente, și cele în care venitul provine din pensii. Aceste grupuri au înregistrat rate mult mai mari ale sărăciei comparativ cu media națională de 31,6%, iar tendința a fost înrăutățită de multiplele crize economice care au afectat Republica Moldova în ultimii ani.
Un aspect semnificativ este că o treime din populația săracă a Moldovei depinde de prestațiile sociale pentru supraviețuire. În mediul rural, 34,1% din venitul femeilor provine din aceste prestații. De asemenea, clasa celor săraci și a celor predispuși la sărăcie reprezintă majoritatea populației, aproximativ o pătrime din aceasta având venituri insuficiente pentru a acoperi necesitățile de bază. Împreună cu cei care au venituri doar suficiente pentru strictul necesar, aceștia constituie 65% din întreaga țară.
Un alt fenomen îngrijorător este creșterea accentuată a ratei sărăciei extreme în rândul persoanelor cu dizabilități. În 2023, rata sărăciei extreme a persoanelor cu dizabilități s-a dublat comparativ cu 2017, în timp ce în rândul celor fără dizabilități creșterea a fost mult mai mică, de doar 4 puncte procentuale. Aceasta se datorează și ratei de activitate extrem de scăzute în rândul persoanelor cu dizabilități, care în 2023 a ajuns la 17%, iar în perioada 2020-2022 a fost de 14,6%.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.