Adunarea Parlamentară a NATO a adoptat o rezoluție care cere furnizarea de rachete cu rază medie de acțiune (1000-5500 km) pentru a sprijini Ucraina în descurajarea agresiunii Rusiei. Această decizie creează o bază legală pentru ca țările membre NATO să poată lua o decizie pentru a transfera astfel de arme Ucrainei.
În cadrul rezoluției, se solicită guvernelor și parlamentelor NATO să:
- Întărească sancțiunile împotriva Rusiei și Coreei de Nord;
- Furnizeze Ucrainei toate resursele necesare pentru autoapărare și pentru a descuraja noi agresiuni, inclusiv rachete cu rază medie de acțiune.
Șeful delegației Ucrainei la Adunarea Parlamentară a NATO, Egor Cernev, a precizat că aceste rachete, cum ar fi cele americane Tomahawk, ar putea lovi în adâncimea teritoriului rus.
El a amintit că la ultima sesiune, Adunarea Parlamentară a NATO, la inițiativa delegației de la Kiev, a cerut ca Ucrainei să i se acorde permisiunea de a lovi adânc în Rusia. Și astfel, a subliniat deputatul poporului, ea a ridicat această problemă la nivel politic.
„Sperăm într-o decizie pozitivă și de această dată”, a rezumat Cernev.
La sfârșitul lunii octombrie, The New York Times a raportat că planul de descurajare non-nucleară al președintelui Zelenski include posibilitatea furnizării de rachete Tomahawk Ucrainei. Totodată, Zelenski a comentat că informațiile privind aceste livrări sunt confidențiale, iar scurgerea acestora sugerează o lipsă de confidențialitate între partenerii din cadrul alianței.
În replică, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov,a declarat că cererea Ucrainei de a obține arme avansate, inclusiv rachete Tomahawk, este o încercare de a „atrage Occidentul în conflict cât mai mult posibil”.
Potrivit lui Peskov, „de fapt, toate trucurile (din partea Ucrainei – n.red. ) urmăresc un astfel de obiectiv final (de a trage Occidentul în război – n.red. ).
„Așa o abordăm”, a spus el, adăugând că „dinamica de pe front este destul de clară și evidentă”.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.