„În Republica Moldova sistemul de avertizare al populaţiei în caz de pericol „MD-Alert” va fi lansat la sfârşitul anului 2025″, este răspunsul ministrului Afacerilor Interne, Daniella Misail-Nichitin, întrebată fiind de modul în care sunt pregătite autorităţile de la Chişinău să intervină şi să protejeze cetăţenii, în cazul unui atac nuclear. Precizarea ministrului a fost făcută în contextul în care guvernele unor state membre ale Uniunii Europene precum Suedia, Finlanda, Germania sau Danemarca au început deja să îşi informeze populaţia referitor la măsurile pe care trebuie să le întreprindă în cazul unor situaţii excepţionale, scrie NewTV.md
-Avem şi un set de măsuri în acest sens. Se lucrează la elaborarea şi definitivarea conceptului care va permite implementarea „MD-Alert” în Republica Moldova. Avem şi un acord cu Banca Mondială în acest sens şi către finele anului 2025 vom fi deja gata să lansăm şi procesul de pilotare a acestui sistem în Republica Moldova”, a precizat ministrul
Precizăm că începând cu săptămâna trecută, țările scandinave au început să ia măsuri pentru a-și pregăti populațiile în cazul unui conflict militar, inclusiv unul nuclear. Suedia, Finlanda, Norvegia și Danemarca au lansat inițiative similare, care includ distribuirea de broșuri ce conțin instrucțiuni detaliate despre cum să se pregătească și să reacționeze în situații de criză.
În Suedia, guvernul a început de luni distribuirea unei broșuri actualizate către întreaga populație. Documentul include recomandări despre rezervele necesare pentru a face față unui atac militar, inclusiv liste detaliate de produse esențiale. Printre acestea se numără conserve de fasole, paste, batoane energizante, sticle de apă și tablete de iod, utile în caz de radiații nucleare, arată G4Media.ro.
Finlanda, cu o frontieră de 1.500 de kilometri cu Rusia a trimis 2,2 milioane de copii digitale ale unui ghid similar către populație. Broșura oferă sfaturi practice, inclusiv recomandări despre cum să faci față frigului extrem în caz de pene de curent, cu accent pe importanța generatoarelor, a lemnelor de foc și a hainelor groase, iar Norvegia și Danemarca au adoptat o strategie similară, trimițând broșurile în format fizic direct către gospodării, subliniind importanța rezilienței și a pregătirii populației pentru orice situație de urgență.
De asemenea, în această săptămână, autorităţile din Germania au început să întocmească o listă de buncăre şi adăposturi pentru a fi folosite în caz de atac.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.