Prin lansarea rachetei hipersonice Oreșnik de către Rusia asupra Ucrainei, Vladimir Putin dorește să transmită un semnal de avertizare Kievului și statelor occidentale, că astfel de rachete intercontinentale pot fi utilizarea pentru a ataca și capitalele europene, după ce Occidentul i-a permis Ucrainei să folosească rachetele cu rază lungă pe teritoriul rus, în special în regiunea Kursk, a declarat comandantul în rezervă al armatei române, Sandu-Valentin Mateiu.
„Concluzia ar fi că acea lansare a unei rachete balistice e o mare problemă la mijloc, amenințarea europenilor și discursul președintelui Vladimir Putin. Rusia a trimis un semnal de avertizare, amenințare către ucrainieni și statele care au livrat armament și au permis ca acesta să lovească teritorii teritoriile ruse. Este vorba Statele Unite, Marea Britanie și Franța”, susține comandorul român, scrie radiomoldova.md.
În prezent, Rusia este în ofensivă pe front și reușește să avanseze lent, cu pierderi mari, dar avansează. Dar aceste amenințări ale Federației Ruse sunt mai mult de ordin politic, a mai explicat Sandu-Valentin Mateiu. Atât Moscova, cât și Kievul încearcă în aceste momente să acapareze cât mai mult teritoriu, pentru a avea ce negocia la următoarele reuniuni de pace după ce va fi inaugurat noul președinte al Statelor Unite, Donald Trump în ianuarie 2025.
„În realitate problema este legată de situația de pe front și administrația Biden a luat măsuri pe ultima sută, dar nimeni nu știe cum va acționa administrația Trump din 20 ianuarie. Există posibilitatea ca să fie tăiat ajutorul de către Statele Unite, iar Europa chiar dacă va dori va fi greu să compenseze lipsa acestui ajutor militar american. Vladimir Putin pregătește două lucruri: eliberarea Kurskului și cucerirea unei părți cât mai mare din Donbas. În același timp, vrea să creeze la nivel politic această imagine că Ucraina nu poate să câștige”, susține Sandu-Valentin Mateiu.
Amintim că pe 21 noiembrie, o rachetă hipersonică Oreșnik a fost folosită de Rusia împotriva Ucrainei, vizând orașul Dnipro într-un atac semnificativ.Vladimir Putin, a explicat vă acest lucru reprezintă reacția Moscovei la lansările ucrainene cu rachete ATACMS de origine americană și Storm Shadow furnizate de Marea Britanie.
Inițial, oficialii de la Kiev au acuzat Rusia de lansarea unei rachete balistice intercontinentale, dar ulterior Putin a clarificat că a fost vorba despre noua rachetă cu rază intermediară. Pe 22 noiembrie, președintele rus a subliniat că această rachetă este un model nou, nu o simplă adaptare a vechilor arme sovietice.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.