Comisia parlamentară pentru apărare naţională, securitate şi ordine publică a audiat miercuri reprezentanţii SIS, CNA, MAI şi CEC pe marginea problemei cumpărării voturilor la ultimele alegeri prezidenţiale şi referendum. Preşedintele comisiei parlamentare, deputatul PAS Lilian Carp, a declarat în cadrul unui briefing.
Deputatul a spus că, în urma audierilor, comisia a ajuns la următoarea concluzie: „tentativele de ingerinţă în alegeri au fost realizate cu sprijinul Rusiei, care a întreprins multiple acţiuni de manipulare a procesului electoral”, scrie infotag.md.
„Schema de cumpărare a voturilor a fost utilizată încă la alegerile din Găgăuzia. Dar acolo cumpărarea voturilor a fost efectuată direct, în timp ce în aceste alegeri au fost aplicate scheme noi, ceea ce a forţat organele de drept să acţioneze diferit şi a scos la iveală probleme în legislaţia actuală, care ar trebui eliminate în viitor”, a spus deputatul.
Potrivit acestuia, procesul de luare de mită s-a desfăşurat în principal prin medierea mai multor organizaţii neguvernamentale care au fost folosite ca paravan, cum ar fi Eurasia …
„De asemenea, prin intermediul acestor organizaţii, tinerii au fost instruiţi de către tehnologi politici din Federaţia Rusă, inclusiv de către cunoscutul personaj Dugin… Vorbim despre 115 tineri care au fost instruiţi pentru destabilizarea în masă pe un teren de antrenament de lângă Moscova… De asemenea, la Moscova a fost creat aşa-numitul „Centru Cultural Moldovenesc”, care a colectat date despre cetăţenii moldoveni care locuiesc sau lucrează în Rusia…”, a spus Carp.
Potrivit acestuia, în proces au fost implicaţi miniştrii cultelor, iar mita a fost efectuată şi prin intermediul aplicaţiei mobile „PromSvyazBank”. Pentru a contracara toate acestea, CNBC a efectuat aproximativ 500 de percheziţii şi a confiscat aproximativ 75 de milioane de lei.
„Organele de aplicare a legii au confirmat până în prezent implicarea a 140.000 de persoane în luarea de mită. Şi această cifră nu este finală…”, a spus Carp.
El a spus că, ulterior, este necesară aprobarea modificărilor la legislaţie până la sfârşitul actualei sesiuni, pentru a preveni repetarea unor astfel de situaţii la alegerile parlamentare. De asemenea, este planificată organizarea audierilor reprezentanţilor organelor competente în cadrul sesiunii plenare.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.