Forţele militare japoneze vor începe desfăşurari regulate în nordul Australiei, ca parte a cooperării militare cu Australia şi SUA, a declarat duminică ministrul australian al Apărării, Richard Marles, citat de Reuters.
Aproximativ 2.000 de puşcaşi marini americani sunt deja găzduiţi în Darwin, capitala Teritoriului de Nord, timp de şase luni pe an, pe fondul îngrijorării crescânde a Washingtonului şi a aliaţilor săi cu privire la puterea militară în creştere a Chinei în regiunea Indo Pacific.
”Astăzi anunţăm că vor avea loc desfăşurari regulate ale Brigăzii de Desfăşurare Rapidă amfibie a Japoniei în Australia”, a declarat Marles la o conferinţă de presă televizată la Darwin, alături de secretarul american al Apărării Lloyd Austin şi ministrul japonez al Apărării, generalul Nakatani.
”A avea o oportunitate pentru un antrenament mai bun împreună cu Japonia şi SUA este o ocazie cu adevărat fantastică pentru apărarea noastră”, a declarat Marles pentru Sky News, duminică.
Desfăşurarea are o semnificaţie specială, dat fiind că Darwin a fost o bază majoră pentru forţele aliate în al Doilea Război Mondial şi a fost puternic bombardat de forţele japoneze. Raidurile aeriene din timpul războiului asupra oraşului-port sunt uneori descrise drept Pearl Harbour din Australia.
Austin a declarat duminică că este încrezător că SUA vor oferi capabilităţile prevăzute în acordul AUKUS, care va prevedea ca Australia să cumpere submarine nucleare americane şi să dezvolte o nouă clasă de submarine cu propulsie nucleară împreună cu SUA şi Marea Britanie.
Departamentul de Apărare al SUA s-a concentrat ”pe o tranziţie lină şi eficientă” la noua administraţie a preşedintelui ales Donald Trump, a spus Austin.
”Sunt foarte mândru de lucrurile pe care această administraţie le-a realizat în ultimii patru ani, în ceea ce priveşte ceea ce am făcut în această regiune pentru a consolida alianţele şi pentru a lucra cu ţări care împărtăşesc viziunea unui Indo Pacific liber şi deschis”, a adăugat Austin.
Întâlnirea trilaterală de duminică dintre Australia, SUA şi Japonia de la Darwin este a 14-a întâlnire de acest gen între cei trei aliaţi.
La ultima trilaterală, desfăşurată la Singapore în iunie, naţiunile şi-au exprimat îngrijorarea serioasă cu privire la securitatea în Marea Chinei de Est şi au spus că se opun ”oricăror acţiuni unilaterale destabilizatoare şi coercitive” acolo, o referire voalată la China.
China, construindu-şi capacitatea militară în Indo Pacific, a efectuat în septembrie o lansare rară a unei rachete balistice intercontinentale, care a aterizat în Oceanul Pacific.
Lansarea test a fost descrisă ca îngrijorătoare de mai multe ţări din Pacific, inclusiv Australia.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.