Acasă Social Câte drone și resturi de rachete au căzut în Moldova de la...

Câte drone și resturi de rachete au căzut în Moldova de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina

0

De la începutul invaziei la scară largă a Rusiei în Ucraina, pe teritoriul R. Moldova, inclusiv în regiunea transnistreană, au avut loc aproape 20 de incidente care au implicat drone, fragmente de rachete, încălcări ale spațiului aerian de către rachete rusești. 

Cele mai recente cazuri au avut loc în luna noiembrie curent. Trei drone au fost depistate la distanță de câteva zile în localități din nordul și sudul Republicii Moldova. Incidentele au avut loc după ce Rusia a atacat Ucraina cu un număr record de drone, iar Kievul a anunțat că mai multe drone care au vizat teritoriul ucrainean s-au îndreptat către Moldova și Belarus, scrie anticoruptie.md.

Două drone rusești au fost depistate la 10 noiembrtie, pe teritoriul Republicii Moldova. Acestea au fost depistate în locațități din raioanele Căușeni și Rîșcani.  Ambele drone au făcut parte, potrivit Poliției, din valul de atac declanșat nopatea trecută de forțele ruse asupra regiunii Odesa. 

O a treia dronă rusească a căzut pe teritoriul Republicii Moldova la 12 noiembrie, în apropiere de satul Coșernița din raionul Criuleni. 

Un alt caz a avut loc pe 16 octombrie, când Poliția de Frontieră a fost alertată de localnicii din satul Lencăuți, raionul Ocnița, în apropierea graniței cu Ucraina, care au depistat mai multe obiecte de metal provenite, cel mai probabil, de la un proiectil.

Alt caz a avut loc în aprilie când fragmente de dronă cu inscripția pe aripă – „Герань-2” au fost descoperite de Poliția de Frontieră în apropierea localității Etulia-Vlădiceni, raionul Vulcănești, la aproximativ 500 de metri de linia frontierei dintre Moldova și Ucraina.

În anul 2023 – survolări ale spațiului aerian 

Spațiul aerian al Republicii Moldova a fost survolat în 2023 de cel puțin 5 ori de rachete rusești. La 10 februarie 2023 spațiul aerian al Moldovei a fost survolat de o rachetă rusească. Informația a fost confirmată de Ministerul Apărării, care preciza că racheta a zburat deasupra localității Mocra din regiunea transnistreană și, ulterior, deasupra localității Cosăuți din raionul Soroca, cu direcția spre Ucraina. Racheta a fost lansată de pe Marea Neagră. Atunci autoritățile de la Kiev au declarat că racheta rusească ar fi survolat și spațiul aerian al României, însă autoritățile de la București nu au confirmat acest lucru.   

La numai câteva zile de la acest incident, pe 14 februarie 2023, spațiul aerian al Republicii Moldova a fost închis pe câteva ore din cauza apariției la hotarul cu Ucraina, în regiunea orașului Soroca, a unui obiect neidentificat, de mici dimensiuni, asemănător unui balon meteorologic. Alte detalii mai concrete autoritățile moldovenești nu au oferit. În spațiul public s-a vehiculat că ar fi vorba de o dronă rusească de recunoaștere care ar fi pătruns în spațiul aerian al Republicii Moldova. Reprezentanții serviciului de presă din cadrul Ministerului Apărării au refuzat atunci să ne dea detalii la acest subiect. 

Președintele Parlamentului de la Chiținău, Igor Grosu, a declarat presei, după detectarea rachetei din 10 februarie, că în acea zi pe lângă frontiera moldovenească au mai trecut niște rachete și drone rusești „Una am înțeles că a fost doborâtă în sud. Din păcate, câteva și-au continuat zborul. Astăzi dimineață s-a întâmplat în timp ce noi eram aici și lucrul acesta este oribil”, a declarat șeful legislativului. Structurile de apărare ale Moldovei nu au confirmat, dar nici infirmat declarațile speakerului.  

La 15 februarie 2023 în zona sectorului Poliției de Frontieră Larga, raionul Briceni, au fost depistate resturile unei rachete, provenite din atacurile aeriene ale Rusiei împotriva Ucrainei. 

În anul 2022 – rachete rusești pe teritoriul Moldova

Primele cazuri de survolare a spațiului aerian al Moldovei de către rachete rusești au fost observate la câteva luni de la începutul războiului, în luna mai 2022. O imagine surprinsă în data de 9 mai, care arăta o urmă lăsată de o rachetă, a panicat atunci locuitorii satului Talmaza din raionul Ștefan Vodă, localitate care se află la aproximativ 50 de kilometri de frontiera moldo-ucraineană. Aceasta a fost publicată pe o rețea de socializare de către ex-vicepreședintele Parlamentului de la Chișinău, Alexandr Slusari, dar autoritățile moldovenești și cele ucrainene nu au confirmat atunci că ar fi vorba de o rachetă, lansată de ruși spre Ucraina.          

Primul caz în care structurile specializate moldovenești au interceptat în spațiul aerian al Republicii Moldova rachete rusești a fost în luna octombrie acelaș an. În dimineața zilei de 10 octombrie trei rachete ruseşti au survolat spaţiul aerian al Republicii Moldova. Ministerul Apărării de la Chişinău a precizat atunci că „în contextul atacurilor aeriene rusești asupra mai multor orașe din Ucraina, între ora 8:33 și 9:02, structurile specializate de apărare au identificat trei ținte aeriene care au survolat spațiul aerian al Republicii Moldova”. Una din rachete a parcurs direcția Ciornaia -Moghilev Podolsk (Ucraina) – Rîbnița – Soroca – Moghilev Podolsk, cea de a doua – Ciornaia – Voronovka (Ucraina) – Rîbnița – Rudi (Soroca), iar a treia rachetă a trecut peste Ciornaia (Ucraina) – s. Popencu (Republica Moldova) – Cineșcăuți (Florești) – în direcția Ucrainei. Aceste ținte au fost confirmate, inclusiv de structuri responsabile din ministerele Apărării ale României și Ucrainei. Totodată, țintele au fost observate de sistemele de monitorizare ale Întreprinderii de Stat pentru Utilizarea Spațiului Aerian și Deservirea Traficului Aerian MOLDATSA. Țintele prezentau pericol pentru infrastructura Republicii Moldova și, în special, pentru aeronavele civile, care survolează spațiul aerian al țării, a precizat Ministerul Apărării.  

O altă rachetă nu numai că a survolat spațiul aerian al Republicii Moldova, dar a și explodat pe  31 octombrie 2022, în localitatea Naslavcea, din raionul Ocnița, la hotar cu Ucraina. Racheta rusească, dezbătută de apărarea ucraineană, a fost deviată și a explodat pe teritoriul Republicii Moldova. Contrar declarațiilor localnicilor, care spun că au văzut racheta rusească deasupra localității lor, și că au auzit trei explozii și nu una, Ministerul Apărării a Moldovei a negat să racheta rusească a survolat spaţiul aerian al Republicii Moldova. Oficialii au declarat că racheta a trecut pe lângă frontiera ţării noastre, iar fragmentele au ajuns după ce a fost ţintită în aer de către sistemul antiaerian ucrainean.

Racheta rusească țintise Centrala hidroelectrică din Novodnestrovsk, Ucraina. 

Resturile unei rachete rusești au fost descoperite la 5 decembrie 2022 de către poliţiştii de frontieră într-o livadă  din apropierea orașului Briceni. Locuitorii din zonă susțineau că au auzit bubuituri, însă în locul unde a fost găsită racheta nu au fost atestate semne ale unei deflagraţii. Racheta a fost depistată de o patrulă a poliției de frontieră, care se află în stare de alertă din cauza atacului masiv de luni cu rachete ruseşti asupra Ucrainei.

Navă sub pavilion moldovenesc atacată în Marea Neagră  

O navă sub pavilion moldovenesc, aflată în Marea Neagră, a fost atacată cu rachete rusești. Petrolierul „Millennial Spirit”, aflat sub pavilionul Republicii Moldova, care plutea în derivă după ce a fost atacat pe 25 februarie 2022, a mai fost lovit la 6 iulei 2022 de rachete lansate de un avion rusesc Su-30, potrivit purtătorului de cuvânt al Administrației militare a regiunii Odesa, Serghei Bratciuk. „În timpul unui alt atac aerian asupra regiunii Odessa, două rachete Kh-31 au fost trase dintr-o aeronavă Su-30. Una a lovit nava „Millennial Spirit” aflată sub drapelul Moldovei, plutind în derivă, fără echipaj, cu rămășițe de motorină la bord”, a scris Bratciuk pe pagina sa de Facebook.

Acesta a precizat că același vas a mai fost ținta rachetelor rusești din Marea Neagră la începutul invaziei ruse în Ucraina în februarie 2022.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.