Numărul ucrainenilor care fug ilegal spre România s-a triplat față de 2023. Circa 10.000 de bărbați și-au riscat viața anul acesta și au traversat Munții Maramureșului pentru a scăpa de încorporare. Trei dintre ei au murit, după ce au căzut în prăpastii. Echipele Salvamont urcă zilnic pe munte pentru a-i salva pe ucrainenii care rămân blocați pe traseu. Ultimul om salvat a fost chiar marți noaptea, 12 noiembrie curent.
Armata ucraineană se luptă să găsească voluntari pentru front. Pentru a crește efectivele, a redus vârsta de încorporare de la 27 la 25 de ani în luna aprilie. De atunci, numărul bărbaților care fug spre România s-a triplat. Ultimul fugar a fost descoperit azi-noapte, într-o zonă greu accesibilă din Munții Maramureșului, scrie realitatea.md.
„Ne-a spus că a avut ceva provizii la un moment dat cu el, dar le-a terminat. Noi l-am găsit în pădure. Era învelit în sac de dormit. Erau ușor hipotermic, nemâncat, nebăut, n-avea nici lichide cu el, foarte slab îmbrăcat, deci pentru vremea asta era foarte slab îmbrăcat”, a declarat Dan Benga, șeful Serviciului Public Județean Salvamont, Maramureș.
Bărbatul stătea de cinci zile în pădure, la temperaturi care au ajuns chiar și până la minus șapte grade. De frică să nu fie interceptat de autoritățile ucrainene, a ezitat să sune la 112, dar a alertat totuși Biroul Interpol. Apelul lui a ajuns la echipele Salvamont Maramureș, care l-au căutat ore întregi prin pădure.
Salvamontiștii sunt chemați să intervină aproape zilnic în ajutorul ucrainenilor care fug de război și rămân blocați în munți. Unii dintre ei au fost răniți încercând să treacă peste văi abrupte și locuri stâncoase extrem de greu de escaladat.
Anul acesta, Salvamont Maramureș a salvat 91 de bărbați. Alți trei au murit încercând să treacă munții.
Ucrainenii găsiți în munți au vârste cuprinse între 18 și 20 de ani, spune Poliția de Frontieră a României. Toți primesc „protecție temporară” din partea statului român, iar procedurile durează adesea mai puțin de 15 minute. Dintre cei 10.000 de fugari înregistrați anul acesta, niciunul nu se mai află în Centrul de refugiați, pentru că, odată obținute documentele, ei își continuă drumul spre țări din Vestul Europei.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.