Sub pretextul promovării „valorilor tradiționale”, Rusia a adoptat o lege care interzice orice formă de propagandă în favoarea unui stil de viață fără copii, consolidând astfel controlul statului asupra vieții private a cetățenilor.
Noua lege rusă, care urmează să fie aprobată de Consiliul Federației și promulgată de președintele Putin, prevede amenzi substanțiale pentru persoanele fizice și juridice care promovează, prin intermediul mass-media, al cinematografiei sau al publicității, un stil de viață fără copii. Această măsură drastică are drept scop descurajarea promovării unor astfel de idei în spațiul public, scrie adevarul.ro.
Legea impune restricții severe asupra libertății de exprimare, sancționând financiar persoanele care promovează în mass-media, filme sau reclame un stil de viață fără copii. Amenzile pot ajunge până la 400.000 de ruble pentru persoane fizice, 800.000 de ruble pentru funcționari și 5 milioane de ruble pentru entități juridice.
Preşedinta Comisiei însărcinate cu Politica Familială în Duma de stat, Camera inferioară a Parlamentului rus, Nina Ostanina a mărturisit: ”Adoptăm acest proiect de lege pentru a ne proteja tinerii de ideologii inutile”.
Scopul principal al legii este de a promova familia tradițională și de a combate ceea ce autoritățile percep ca fiind o amenințare la adresa valorilor fundamentale ale societății ruse. Criza demografică, cu rădăcini adânci în trecutul sovietic, a fost o preocupare constantă pentru guvernanții ruși, însă măsurile adoptate până acum nu au reușit să oprească declinul populației.
În luna iulie, Kremlinul a recunoscut că situația demografică a Rusiei este critică, reprezentând o amenințare serioasă pentru viitorul națiunii. Potrivit datelor preliminare ale Rosstat, în anul 2023, rata natalității a scăzut la un nivel alarmant, cu doar 1,41 de copii născuți, în medie, de fiecare femeie aflată la vârsta fertilă.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.