Numărul adolescenților și tinerilor fumători este în continuă creștere, în special după apariția pe piață a țigărilor electronice. Pentru a combate acest fenomen, autoritățile își propun să majoreze amenzile și să extindă lista cu locurile în care este interzis fumatul. Astfel, se va interzice fumatul la terenurile de joacă, în parcurile de distracție, terenurile de sport, parcurile acvatice și în zonele din preajma piscinelor. Nu se va fuma nici în scări sau coridoarele blocurilor și nici la intrările în spațiile publice închise. Aceste măsuri au fost subiectul unor consultări publice, organizate astăzi la Parlament, comunică moldova1.md.
Inițial, proiectul de lege interzicea fumatul țigărilor electronice, utilizarea dispozitivelor pentru încălzirea tutunului și a narghilelelor la terasele restaurantelor și cinematografelor. În noul proiect aceste restricții au fost excluse. Însă vor fi aplicate amenzi mai mari proprietarilor de localuri care vor admite fumatul în interior. Amenzile se ridică până la 12 mii de lei și privarea de dreptul de a desfășura activități pe un termen de până la un an. Sancțiunile nu sunt văzute cu ochi buni de către reprezentanții domeniului HoReCa.
„Presiunea de sancțiuni cade pe agentul economic și administratorii de localuri și nu pe fumătorul propriu-zis, care să zicem că încalcă. Vorbim astăzi despre fumatul a unor țigări electronice care nu mai au acel miros care să deranjeze sau să fie depistat de administratorul unui local. Respectiv acest proces este mai complicat și asta ne îngrijorează că ar putea interveni sancțiuni din partea organelor de control”, a spus președintele Asociației „Măr”, Aneta Zasavițchi.
Vor crește și amenzile pentru persoanele fizice. Proiectul prevede sancțiuni în valoare de 2 250 de lei sau muncă neremunerată în folosul comunității de până la 60 de ore. În timp ce unii oameni care sunt deranjați de fumul de țigară, salută creșterea amenzilor, alții consideră că autoritățile ar trebui să amenajeze spații speciale destinate fumătorilor.
„Eu nu fumez dar cred că ar fi bine să facă, să scoată așa ceva mai într-o parte, au spus că 10 metri de la oprire dar ei… – Nu se respectă? – Nu se respectă. Sunt oamenii care nu fumează și tot mirosul noi îl respirăm”.
„Nu este nici un loc special amenajat pentru fumat, chiar să luăm opririle. Peste o oprire lasă să fie un loc special amenajat pentru fumători. Fumători sunt foarte mulți și e foarte greu de lăsat”.
„Da, pentru că trebuie să fie responsabil, odată ce fumează nu înseamnă că și cei din jur trebuie să consume și să îmbine tot fumul”.
„Nu poți să-ți permiți să stai în stația de autobuz ca să stai să afumi pe toți ceilalți”.
Potrivit Ministerului Sănătății, proiectul își propune să reducă din numărul fumătorilor, în special în rândul tinerilor. Datele statistice arată că 16 la sută dintre adolescenții de până la 15 ani consumă produse din tutun, majoritatea utilizând țigările electronice.
„Interzicerea privind consumul se referă la toate tipurile, categoriile de tutun inclusiv produsele de tutun încălzit și țigările electronice. Scopul este să protejăm tinerii de interesele comerciale ale industriei tutunului”, a menționat secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Svetlana Nicolaescu.
De cealaltă parte, marii jucători din industria tutunului critică abordarea autorităților și spun că interdicțiile nu sunt cea mai bună cale de control atunci când este vorba despre fumat.
„Din experiența noastră, putem spune că interzicerea unor produse este o abordare greșită atunci când vorbim despre control. Pentru că oamenii cumpără din diferite surse, iar produsele ajung în țară fără a fi achitate taxe. Astfel, problema controlului fumatului rămâne nesoluționată, iar statul ratează oportunitatea de aduce legal aceste produse și de a genera venituri la buget”, a declarat directorul companiei din industria tutunului, Maksym Barabash.
Potrivit datelor statistice, trei din zece moldoveni de vârsta adultă sunt fumători, iar mai mult de un sfert consumă zilnic produse din tutun. Proiectul de lege urmează a fi examinat la ședințele comisiilor permanente și, ulterior, va fi propus spre examinare în plenul Parlamentului.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.