Americanii își decid soarta. Astăzi începe ziua alegerilor în SUA, astfel peste 240 de milioane americanii sunt chemați la urne pentru a-și alege viitorul președinte – republicanul Donald Trump sau democrata Kamala Harris, care poate deveni prima femeie aleasă să dețină cea mai importantă funcție din SUA. Câștigătorul este desemnat dintr-un singur tur, prin cel mai complicat sistem electoral din lume.
Potrivit acestui sistem, americanii nu votează direct Donald Trump sau Kamala Harris, ci pentru cei 538 de electori care alcătuiesc ceea ce se numește Colegiul Electoral. Fiecare stat are un anumit număr de electori, în funcție de numărul reprezentanților săi în Congres, iar pentru a ajunge președinte, un candidat trebuie să obțină voturile a cel puțin 270 de electori.
Pentru a câștiga electorii unui stat, candidatul trebuie să câștige majoritatea voturilor din acel stat. Acest sistem înseamnă că un candidat poate câştiga cursa pentru Casa Albă fără a avea cel mai mare număr total de voturi la nivel naţional. Cel mai recent acest lucru s-a întâmplat în 2016, când Donald Trump a fost ales preşedinte al SUA, deşi contracandidata sa, democrata Hillary Clinton, câştigase votul popular cu o marjă de două procente faţă de el.
Alegerile, urmărite de întreaga lume, sunt extrem de strânse, arată sondajele, notează Digi24. Niciunul dintre cei doi candidați nu este cotizat cu vreun avans, ci merg umăr la umăr. Cursa se va decide astfel în șapte state cheie, însă rezultatele pot fi aflate abia după câteva zile.
Cu armate de susținători în spate, Donald Trump și Kamala Harris au două viziuni pentru viitorul SUA care se diferențiază mai puțin economic, cât cultural: Trump propune o Americă patriotică și ermetică, mândră de propriul trecut și gata să recurgă la mișcări brutale pentru a-și proteja interesele economice și militare, iar Harris mizează pe o Uniune mai deschisă, conștientă de propriile greșeli istorice, așadar tolerantă sau chiar părtinitoare cu minoritățile etnice, rasiale sau sexuale, precum și un statu-quo caracterizat prin mișcări predictibile în politica externă.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.