Acasă Politic Maia Sandu obține un nou mandat de Președinte al Republicii Moldova, conform...

Maia Sandu obține un nou mandat de Președinte al Republicii Moldova, conform datelor CEC

0

Maia Sandu a câștigat un nou mandat de președinte al Republicii Moldova, conform rezultatelor preliminare prezentate astăzi de Comisia Electorală Centrală (CEC) într-un briefing de presă. Potrivit șefei CEC, Angelica Caraman, la acest scrutin au participat peste 1,6 milioane de alegători, reprezentând 54,31% din totalul celor incluși în listele electorale.

Angelica Caraman a anunțat că în această dimineață s-au închis ultimele patru secții de votare, dintre care trei se aflau în Statele Unite ale Americii și una în Canada.

„Conform legislației, turul II este considerat valabil dacă participarea alegătorilor depășește 20%. Astfel, CEC confirmă că scrutinul este valid,” a subliniat Caraman.

În secțiile amplasate în afara țării, 328.855 de alegători și-au exprimat votul, ceea ce constituie cel mai mare număr de votanți înregistrat de la organizarea alegerilor.

„Transmit un mesaj de mulțumire către alegătorii care s-au mobilizat într-un număr atât de mare,” a declarat șefa CEC.

Cele mai active secții au fost cele din Rusia, Franța, Italia și România. Analizând profilul alegătorilor, s-a observat că femeile au avut o rată de participare de 54,79%, în timp ce bărbații au reprezentat 45,21%.

Structura pe grupe de vârstă arată că cei cu vârste între 36-45 de ani au constituit 20,14% din voturi, cei între 18-25 de ani – 8,32%, între 26-35 de ani – 15,37%, între 46-55 de ani – 17,02%, între 56-65 de ani – 18,97%, între 66-75 de ani – 15,69%, iar cei de peste 76 de ani – 4,5%.

Angelica Caraman a menționat că până acum au fost procesate toate procesele-verbale din birourile electorale ale secțiilor de votare clasice, în timp ce la secțiile pentru votul prin corespondență se finalizează ultimele calcule.

Rezultatele preliminare arată că Maia Sandu a obținut peste 930.000 de voturi, echivalente cu 55,41%, iar Alexandr Stoianoglo a strâns peste 748.000 de voturi, reprezentând 44,59%. Caraman a subliniat că aceste date sunt preliminare până la recepționarea documentelor originale de la CEC.

De asemenea, șefa CEC a afirmat că scrutinul s-a desfășurat într-un cadru liber, dar au fost înregistrate numeroase încălcări.

„Am documentat 255 de incidente, inclusiv 76 de cazuri de fotografiere a buletinului de vot și 30 de cazuri de agitație electorală,” a precizat ea.

Alte nereguli au inclus 26 de cazuri de corupere a alegătorilor, 24 de cazuri de transportare organizată a acestora și 9 incidente de încălcare a dreptului de vot.

La Călărași a fost deteriorată o ștampilă, iar în alte localități, cum ar fi Bălți și Anenii Noi, au fost raportate ștampile pierdute.

„De asemenea, am avut de-a face cu alertele cu bombă la secțiile din afaceri internaționale, un fenomen fără precedent în scrutinele electorale,” a concluzionat Caraman.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.