Aniversarea a 29-a de la proclamarea independenței R. Moldova nu e neapărat un prilej de sărbătoare pentru agricultori confruntați în acest an cu cea mai cruntă secetă din ultimele aproape trei decenii. Mulţi dintre ei petrec această zi de sărbătoare muncind pe dealuri şi câmpuri, în încercarea de a salva ce se mai poate din recolta compromisă.
„O zi de vară hrănește un an”, nu e doar o zicală abstractă pentru agricultorii care au ales să petreacă Ziua Independenței în câmp. Chiar dacă seceta nemiloasă din acest an a compromis recolta de cereale, pământul trebuie lucrat şi pregătit pentru semănat, spune Ion Plămădeală, agricultor din Leova, care are 200 de hectare de floarea soarelui:
Agricultorul spune că în anii buni recolta era, în medie, 2,5 tone de floarea soarelui, dar în acest an anevoios abia dacă va reuși să strângă 500 de kilograme, adică o pătrime din ceea s-ar numi socoteala de acasă. Chiar dacă îi va acoperi doar o mică parte din pierderi, Ion Plămădeală a depus actele la Agenția de Plăţi şi Intervenție în Agricultură pentru a obține compensații la hectar promise de Guvern.
Un alt agricultor, Iurie Bivol din Costeşti, Ialoveni, spune că Ziua Independenței nu e neapărat un motiv de sărbătoare, ci mai curând de cules prunele, care deja au început să se înmoaie. Fermierul are în grijă 40 de hectare de viţă de vie, și alte 40 de livadă de prune. Iurie Bivol zice că prunele au fost afectate parţial de îngheț şi de grindină, iar orice zi de amânare poate compromite şi roada rămasă:
Gheorghe Sîrbu, fermier din Hînceşti, spune că seceta din acest an i-a compromis întreaga recoltă de porumb, iar deocamdată e în dilemă cum să procedeze mai departe.
Un alt agricultor din Hînceşti, Mihai Gribincea, gestionează aproape 900 de hectare, dintre care 40 de hectare de măr de toamnă, care din cauza secetei e căzut deja pe jos:
Mihai Gribincea spune că la acest sfârşit de august când se marchează mai multe sărbători naţionale, inclusiv Ziua Independenței, agricultorilor nu le arde de festivităţi, chiar dacă nu prea mai au ce salva din recolta compromisă de secetă:
Mihai Gribincea spune că pierderile pe care le are din cauza secetei se ridică la 11 milioane de lei, care nu mai pot fi recuperate. Agricultorul regretă că guvernul nu a reușit să dea curs propunerilor rezonabile ale fermierilor și s-a limitat la câteva măsuri de sprijin care nici pe departe nu sunt un colac de salvare. Prin urmare, nu toată lumea, din păcate, va ajunge teafără pe celălalt mal.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.