Acasă Justiţie VIDEO // Procurorul General Ion Munteanu aduce îngrijorări legate de corupția electorală:...

VIDEO // Procurorul General Ion Munteanu aduce îngrijorări legate de corupția electorală: Schema a fost elaborată de servicii speciale rusești

0

În cadrul unei conferințe de presă, Procurorul General Ion Munteanu a prezentat recent informații noi cu privire la fenomenul corupției electorale, evidențiind o schemă de corupere a alegătorilor care, conform declarațiilor sale, a fost elaborată în exteriorul țării, de servicii speciale rusești.

Munteanu a subliniat gravitatea situației și impactul pe care astfel de acțiuni îl pot avea asupra procesului electoral din Republica Moldova. El a subliniat importanța de a identifica și combate aceste practici pentru a asigura integritatea alegerilor și pentru a proteja democrația în țară.

„Avem timp, resurse, putere și răbdare. Vom respecta toate drepturile procedurale ale celor implicați, dar legea va fi aplicată cu fermitate, indiferent de tertipurile de procedură utilizate de făptuitori și avocații acestora”, a declarat Munteanu.

El a adăugat că există dovezi care sugerează o coordonare înaltă a procedurilor de corupere electorală, acțiuni care aparțin unui complex de evenimente menite să destabilizeze situația din țară, fiind un episod al războiului hibrid.

Munteanu a anunțat și o nouă schemă de finanțare prin intermediul băncii rusești PSB, despre care se susține că a fost elaborată de serviciile speciale ale Federației Ruse.

„Destinatarii acestor fonduri sunt membrii organizațiilor teritoriale primare ale unor partide politice care sunt remunerați lunar pentru a corupe alegătorii să voteze pentru un anumit candidat anunțat înainte de alegerile din 20 octombrie de către Partidul „Șansă” și blocul „Victorie””, a explicat procurorul.

Între timp, se precizează că, până în primăvara anului 2024, coruperea alegătorilor și acțiunile orchestrate de condamnatul fugar Ilan Șor au fost finanțate prin diverse metode, inclusiv contrabandă din Federația Rusă și tranzacții cu criptomonede.

Conform procurorului General, din septembrie 2022, diverse forme de finanțare ale „organizației criminale Șor” au fost identificate. Acestea includ sprijinul financiar pentru activitățile de corupere electorală și remunerarea ilicită a activiștilor implicați în campania electorală.

„Mijloacele financiare au fost folosite pentru coruperea alegătorilor, finanțarea unor partide politice și organizarea transportului alegătorilor la secțiile de votare”, a concluzionat Ion Munteanu.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.