Guvernul de dreapta al Italiei se confruntă cu reacții negative după ce Ministerul Apărării al țării a declarat că soldații fasciști învinși ai dictatorului Benito Mussolini au murit pentru libertatea țării.
„Îi onorăm pe bravii soldați italieni care au luptat în nisipurile Africii de Nord. Împreună cu ei ne amintim cu respect de toți soldații căzuți care și-au sacrificat viața pentru libertatea noastră”, a declarat miercuri Ministerul Apărării într-o postare pe X, marcând 82 de ani de la înfrângerea fasciștilor italieni în a doua bătălie de la El Alamein în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, scrie digi24.ro.
Acea bătălie din 1942, în care armatele Axei – Italia fascistă și Germania nazistă – au suferit o înfrângere majoră, este considerată un pas semnificativ spre victoria Aliaților în război, deoarece a împiedicat inamicul să avanseze în continuare în Africa de Nord și Orientul Mijlociu. Postarea a stârnit critici imediate din partea universitarilor și a partidelor de opoziție pe rețelele de socializare.
Partidul populist de stânga Mișcarea Cinci Stele, al fostului prim-ministru italian Giuseppe Conte, a emis o declarație critică la adresa prezentării de către Ministerul Apărării a soldaților căzuți ca luptători pentru libertate.
„Ministerul Apărării îi sărbătorește pe X pe cei căzuți la El-Alamein vorbind despre vitejie, sacrificiu, eroism și curaj – toate adevărate – dar juxtapune în mod nepotrivit memoria lor cu cea a celor care au murit luptând pentru libertate, ca să nu spun mai mult. Memoria celor 17.000 de italieni căzuți trebuie onorată, desigur, dar ca victime ale aventurismului belicos și colonialist al regimului fascist”, se arată în declarație.
Mario Macis, profesor de economie la Universitatea John Hopkins, a declarat că italienii au luptat în timpul bătăliei „pentru a suprima libertatea altora”.
„Nu există nimic de care să fim mândri, doar motive de rușine și nevoia de a ne cere scuze”, a scris Macis într-o postare pe X.
Frații Italiei, partidul de guvernământ condus de premierul Giorgia Meloni, își trage rădăcinile din Mișcarea Socială Italiană (MSI), un grup care a fost format de foști fasciști după cel de-al Doilea Război Mondial. Deși Meloni a respins afirmațiile conform cărora partidul ar găzdui neofasciști și a încercat să își îndepărteze partidul de marginile politice, scandalurile continuă să afecteze Frații.
De asemenea, nu este prima dată când Ministerul Apărării al țării face obiectul unei anchete. În ianuarie, acesta a stârnit proteste publice prin publicarea unui calendar care onora soldații pentru eroismul din timpul luptei pentru regimul lui Mussolini.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.