Jurnalistul român Mircea Barbu a fost arestat în contumacie în Rusia pentru trecerea ilegală a frontierei de stat, a relatat joi, 24 octombrie, agenția rusă de presă Interfax. Acest lucru înseamnă că fostul colaborator al Libertatea, care lucrează acum la Hotnews, a fost acuzat în absență, el fiind dat în urmărire internațională.
„Tribunalul districtual Leninski din Kursk, la cererea departamentului de frontieră al Serviciului Federal de Securitate al Rusiei în regiune, l-a arestat în lipsă pe jurnalistul român Barbu Mircea, care a intrat ilegal pe teritoriul regiunii Kursk. Acest lucru a fost comunicat joi de serviciul de presă unit al sistemului judiciar din regiune”, scrie libertatea.ro.
Autoritățile de la Moscova au explicat că Mircea Barbu a intrat pe teritoriul Rusiei ca să filmeze un reportaj despre incursiunea declanșată de armata lui Volodimir Zelenski în regiunea Kursk a Federației Ruse în luna august.
„Jurnalistul, care se află pe lista de urmăriți federali, interstatali și internaționali, este acuzat în contumacie în temeiul părții 3 a articolului 322 din Codul penal al Federației Ruse (trecerea ilegală a frontierei de stat a Federației Ruse). A fost aleasă o măsură de constrângere sub formă de detenție din momentul reținerii pe teritoriul Federației Ruse sau din momentul extrădării”, continuă comunicatul postat de Interfax.
Arestarea se aplică dacă va fi prins în Rusia sau dacă va fi extrădat dintr-o ţară terţă, se arată în decizia instanței.
Acum două luni, Hotnews a recunoscut că jurnalistul a trecut frontiera fără permisiunea Rusiei, dar a precizat că „s-a întâmplat la fel când jurnaliști ruși, chinezi și din alte țări au urmărit trupele ruse în incursiunea lor pe teritoriul ocupat în sens invers, care conform legilor internaționale aparține Ucrainei”.
Mircea Barbu: „Știam exact ce fac și mai ales de ce o fac de când am trecut granița în Rusia”
Jurnalistul a transmis joi, 24 octombrie, că în aceste condiții „va fi infinit mai complicat să călătoresc și, implicit, să-mi fac meseria”.
„Aș minți dacă aș spune că nu sunt îngrijorat. Sau că este ușor să iei astfel de decizii. Dar, ironic, în momentul în care am citit această știre despre condamnarea mea, ascultam în căști, pe metrou, cartea lui Navalnîi. Îmi răsună în minte cuvintele disidentului, scrise din gulagul rusesc”, a afirmat Mircea Barbu.
El a adăugat că nu vrea să fie comparat cu Aleksei Navalnîi, liderul opoziției din Rusia care a murit în februarie într-o închisoare din Cercul Arctic, și că nici nu vrea să se victimizeze, pentru că „știam exact ce fac și mai ales de ce o fac din primul moment în care am trecut granița în Rusia cu armata ucraineană”.
O zi mai târziu, vineri, 25 octombrie, Mircea Barbu a revenit cu noi precizări. „Alegerea mea de a traversa frontiera de stat a Rusiei în modul în care am făcut-o, dincolo de faptul că este protejată de Convenția de la Geneva, nu a fost dictată de un spirit de aventură sau lipsă de respect pentru reguli, ci a fost ultima opțiune, după un lung șir de încercări eșuate de a face lucrurile cât mai corect posibil”, a scris el pe Facebook.
Mircea Barbu, amenințat și cu moartea în vară
La finalul lunii august, canalul de Telegram „Dva maiora”, care promovează mesaje proruse, l-a amenințat pe Mircea Barbu cu rachete Iskander, acuzându-l că a adus prejudicii reputației Moscovei și că a trecut ilegal granița cu Rusia.
În acest context, s-a făcut trimitere la cazul jurnalistul de la Reuters Ryan Evans, omorât pe 25 august în Kramatorsk, Donețk.
„Dosarele penale nu mai sunt la fel de eficiente ca sistemul de apărare antirachetă Iskander sau FAB-500 de la UMPK. «Jurnaliștii» de la Reuters care s-au rătăcit în regiunea Donețk săptămâna trecută au apreciat deja efectul inevitabilității pedepsei. De fapt, aceștia nu sunt jurnaliști. Sunt mercenari informaționali”, scria pe canalul asociat propagandei ruse.
Cazul Mircea Barbu nu este singular în Rusia
Tot la sfârșitul lunii august, Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a raportat cazuri de trecere ilegală a frontierei de stat împotriva a 14 jurnaliști străini. Toți filmau reportaje în regiunea Kursk, când militarii ucraineni erau staționați acolo.
În septembrie, FSB, principalul succesor al KGB-ului sovietic, a deschis dosare penale împotriva a trei jurnaliști străini, printre care și Mircea Barbu.
La începutul lunii octombrie, un tribunal din Kursk, la cererea departamentului de frontieră al FSB, i-a arestat în lipsă pe jurnaliștii italieni Simone Traini și Stefania Battistini, care au intrat ilegal în Federația Rusă din Ucraina pentru a filma un reportaj despre atacul ucrainean asupra regiunii Kursk. În plus, pe 11 octombrie, instanța l-a arestat în lipsă și pe jurnalistul american Nick Payton Walsh.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.