Guvernul italian condus de Giorgia Meloni va protesta faţă de Consiliul Europei în urma elaborării de către această organizaţie a unui raport în care poliţia italiană este acuzată de rasism, a anunţat miercuri ministrul de externe Antonio Tajani, după ce documentul a provocat indignare în rândul oficialilor italieni, relatează agenţia EFE.
„Am dat instrucţiuni reprezentantului permanent al Italiei pe lângă Consiliul Europei să transmită proteste energice din partea guvernului faţă de conţinutul inacceptabil al raportului” elaborat de Comisia împotriva Rasismului şi Intoleranţei (ECRI), a anunţat ministrul italian de externe.
Această comisie notează în raport că poliţia italiană realizează „profiluri rasiale”, în special împotriva romilor şi migranţilor africani ce debarcă în număr mare în Italia, în timp ce scena politică a acestei ţări a devenit tot mai „xenofobă”, cu o dezbatere politică în tonuri „divizatoare” asupra străinilor şi persoanelor LGBT.
Raportul Consiliului Europei a fost criticat de membrii guvernului de dreapta radicală a premierului Giorgia Meloni, dar şi de preşedintele pro-european Sergio Mattarella. „Organele noastre de poliţie sunt formate din bărbaţi şi femei care, în fiecare zi, muncesc cu dedicaţie şi abnegaţie pentru a garanta securitatea tuturor cetăţenilor noştri, fără deosebire. Ei merită respect, nu astfel de insulte”, a afirmat Meloni.
La rândul său, preşedintele Mattarella şi-a manifestat „stupoarea” faţă de raportul Consiliului Europei şi i-a telefonat şefului poliţiei pentru a-i exprima „stima şi apropierea” sa faţă de forţele de ordine, transmite Agerpres.
O reacţie mai vehementă a avut vicepremierul Matteo Salvini, liderul partidului de extremă dreapta Liga, care a spus că „femeile şi bărbaţii în uniformă au fost atacaţi josnic de un corp inutil plătit inclusiv din impozitele cetăţenilor italieni”. „Dacă acestor domni (din Consiliul Europei) le plac atât de mult romii şi migranţii ilegali, atunci să-i ia pe toţi la ei acasă la Strasbourg”, a completat Salvini.
Acesta din urmă este judecat într-un proces în care procurorii italieni au cerut luna trecută să fie condamnat la şase ani de închisoare pentru că în 2019, când era ministru de interne, a refuzat debarcarea unor migranţi de pe o navă a unui ONG. Actualul vicepremier, de asemenea ministru al transporturilor, este acuzat de sechestrare de persoane şi abuz în serviciu pentru blocarea navei ONG-ului spaniol Open Arms, decizie pe care a luat-o atunci în cadrul politicii stricte pe care a impus-o Ministerului de Interne de a închide porturile italiene în faţa navelor ONG-urilor care preiau migranţi de pe ambarcaţiuni pe Mediterana şi îi transportă către Italia.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.