Acasă Politic Candidata la președinție și apartamentul misterios

Candidata la președinție și apartamentul misterios

0

„Acum unde locuiți? – În apartamentul care este al fiului meu”, e declarația candidatei la funcția de președinte al Republicii Moldova care a stârnit întrebări în spațiul public.

Fiul Nataliei Morari are doar trei ani. Anul trecut a primit și o donație de 36 de mii de euro. Pe numele său însă nu figurează niciun apartament.

„E cadoul bunicilor”, a încercat candidata să-și corecteze ulterior răspunsul. Nici bunicii nu dețin acel apartament. 

Am analizat date cadastrale și am identificat un mic imperiu imobiliar deținut de Veaceslav Platon într-un complex locativ de lângă Parcul Valea Trandafirilor din Chișinău. După cum îi e obișnuința, l-a înscris tot pe interpuși, scrie rise.md.

„ESTE CADOUL LA BUNICII COPILULUI MEU, PENTRU COPILUL MEU”
Jurnalista Natalia Morari, candidata independentă la funcția de președinte, indică în declarația de avere că deține în uz un apartament de 176,7 metri pătrați. Într-un interviu oferit în luna septembrie curent, aceasta spunea că locuiește „în apartamentul care este al fiului meu”.

Imobilul se află într-un bloc din sectorul Botanica al capitalei, chiar la intrarea în Parcul Valea Trandafirilor. Întrucât nu e înscris pe numele fiului ei, în cadrul unui briefing de presă, jurnalista a fost întrebată cine e totuși proprietarul apartamentului.

„Ăsta este cadoul la bunicii copilului meu, pentru copilul meu. Copilul meu are dreptul asupra acestui apartament și noi trăim acolo. Eu cred că, atunci când părinții sau buneii decid că vor să facă un cadou pentru copil, documentele și semnăturile pe aceste documente mai puțin contează”, a declarat candidata.

Doar că imobilul despre care vorbește Morari nu mai aparține de ani buni „bunicilor”.

MAMA LUI PLATON

„Bunica” despre care vorbește Natalia Morari este Maria Uzun (71 de ani), mama controversatului om de afaceri Veaceslav Platon. În complexul de la Botanica am identificat cel puțin 24 de apartamente înscrise pe numele ei. Imobilele au fost cumpărate la faza de construcție, în perioada 2008-2011, pe când Platon cocheta cu politica, fiind o scurtă perioadă și deputat în Parlamentul Republicii Moldova.

Maria Uzun a activat la Poșta Moldovei și la o societate pe acțiuni. În perioada în care investea în imobile, femeia avea un venit oficial de circa 50 de mii de lei anual.

În 2016, după ce Veaceslav Platon este reținut în Kiev, Ucraina, și extrădat în Republica Moldova, fiind cercetat pentru escrocherie și spălare de bani în dosarul „Furtul miliardului”, Uzun se debarasează de ele. Actele de la Cadastru arată, în perioada august 2016 – ianuarie 2017, ea vinde 18 apartamente. Pe numele ei au rămas doar șase, toate aflate astăzi sub sechestru.

Am descoperit că unele apartamente au fost vândute unor familii extinse, adică înscrise pe părinți și copii. În cazul a două apartamente, au fost cumpărate din nou, de Uzun, după ce le vânduse în 2016. Primul a fost cumpărat în primăvara lui 2021, ca mai apoi să-l vândă în toamna aceluiași an. Un alt imobil de aproape 120 metri pătrați a fost, la fel, cumpărat în 2023 și înregistrat recent la Cadastru. Acesta încă se află în proprietatea Mariei Uzun.

Reporterii RISE l-au sunat pe Veaceslav Platon să-l întrebe dacă vânzarea apartamentelor din 2016 a fost una reală sau doar o metodă de a le trece pe interpuși și de a le scăpa de sechestru.

Veaceslav PLATON: Această întrebare are scopul de a distrage atenţia de la corupţia Maiei Sandu, iar voi jucați rolul de poliţişti vânduţi care folosesc în alte scopuri fondurile europene, în favoarea Maiei Sandu. (…) Voi nu atrageţi atenţia că în ţară a fost furat jumătate din sistemul bancar şi cel de asigurări. Că în ţară a fost furat unul dintre cele mai mari posturi de televiziune. (…) Prin aceasta voi distrageţi atenţia de la alte probleme majore ale ţării, prin subiecte neesenţiale.

Pe interpuși este înscris și apartamentul în care locuiește în prezent candidata la președinție, Natalia Morari. Oficial a fost vândut în decembrie 2016 unui cuplu.

L-am sunat pe Denis Stînga, proprietarul în acte al apartamentului, să-l întrebăm cum se face că Natalia Morari spune că locuința aparține fiului ei.

Denis Stînga: Îmi aparține, dar la moment nu locuim.
Reporteră RISE: Candidata Natalia Morari susține că aparține fiului ei, dar în documente figurați dvs.
Denis Stînga: Mamei [mamei lui Veaceslav Platon, bunica  n.r.] fiului ei.
Reporteră RISE: Dar de ce este înscris pe dvs.?
Denis Stînga: Fiindcă, câțiva ani în urmă, a fost făcut un contract de vânzare-cumpărare, procurat de la dna Uzun.
Reporteră RISE: Dar el nu vă aparține dvs.? Adică e înscris pe dvs., dar e totuși al Mariei Uzun?

După întrebare, interlocutorul a închis apelul și nu a mai răspuns la telefon. Stînga administrează două companii care activează în domeniul construcțiilor.

JUDECĂTORUL CEAUS
Istoricul unui apartament deținut de mama lui Veaceslav Platon ne-a atras atenția.

Imobilul a ajuns în proprietatea soției judecătorului ucrainean Mykola Ceaus, Svitlana Ceaus. Ceaus s-a ascuns în Moldova, ani la rând, pentru că în Ucraina este suspectat de corupție. El spera să obțină azil politic și să evite extrădarea, cerută insistent de Kiev. Mai exact, Ceaus a fugit în Republica Moldova în 2016. Apartamentul de 132 de metri pătrați a intrat în proprietatea Svitlanei Ceaus în 2017, la un an după ce judecătorul ucrainean s-a refugiat în Moldova și la un an după ce mama lui Veaceslav Platon vânduse oficial apartamentul.

În acest apartament, Ceaus a locuit până în 2021, când a fost răpit și dus în Ucraina. (Despre cum a ajuns Ceaus la Chișinău, dar și despre răpirea acestuia, RISE a publicat o serie de anchete.) Platon deține și el cetățenie ucraineană și a locuit mai mulți ani la Kiev, până a fost extrădat în Moldova.

În același complex au apartamente și fiii mai mari ai lui Veaceslav Platon – Egor și Artiom. Ambele imobile sunt puse sub sechestru.

APARTAMENTUL ȘI BITCOINUL
„Eu mi-am vândut apartamentul în 2021 și în 2022 am investit banii care au mai rămas în bitcoin”, declara candidata la fotoliul de președinte în același interviu de luna trecută.

Natalia Morari și sloganul acesteia în campania prezidențială. Sursa: Facebook/ Natalia Morari

Apartamentul despre care vorbește se află în sectorul Rîșcani al capitalei. Natalia Morari l-a cumpărat în martie 2019, însă nu era singura proprietară. 50 la sută din imobilul de aproape 77 de metri pătrați aparținea Rodicăi Tataru, femeie de afaceri care deține o companie specializată în organizare de evenimente. Tataru este soția fostului vicepremier pe reintegrare, Vladislav Kulminski.

Pentru procurarea apartamentului a fost luat un credit de 995 de mii de lei (echivalentul a circa 51 de mii de euro). În aprilie 2021, Natalia Morari cumpără cota deținută de Rodica Tataru și devine unica proprietară a apartamentului. Pentru asta însă ia un credit în valoare de 951 de mii de lei (echivalent a circa 47 de mii de euro). În acea perioadă, Natalia Morari era însărcinată cu copilul lui Veaceslav Platon.

Vinde apartamentul la scurt timp după ce face anunțul și pleacă cu scandal de la TV8.

Contactată de RISE Moldova, Rodica Tataru a declarat că a fost trecută drept co-proprietară pentru că luase credit pe numele său, pentru procurarea apartamentului.

„Din cauza lipsei unei istorii creditare a proprietarului, banca nu a vrut să acorde acest credit și eu am garantat acest credit ipotecar. Această garanție către bancă nu a implicat achitări sau relații financiare, sau drepturi de proprietate, doar în cazul neachitării creditului de către proprietar în timpul stabilit. După ce proprietarul a restituit creditul ipotecar către banca, garanția a fost stinsă”, ne-a spus Tataru.

Am sunat-o pe Natalia Morari pentru o reacție, însă aceasta nu ne-a răspuns. Așa că i-am trimis mai multe întrebări prin intermediul staff-ului său electoral. Până la publicare, candidata nu a revenit cu un răspuns. Înainte de a-i trimite întrebările ni s-a comunicat că „astăzi ea e prinsă. Întâlniri în teritoriu, dezbateri. După data de 20 [octombrie – n.r.], e disponibilă chiar și pentru un interviu”.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.