Fostul comandant al armatei ucrainene, Valeri Zalujnîi, și-a exprimat joi sprijinul pentru „planul de victorie” al președintelui ucrainean Vladimir Zelenski, în pofida tensiunilor dintre cei doi, în urma cărora acesta a fost demis.
„Clar, Ucraina trebuie să urmeze planul”, a spus Zalujnîi în prima sa apariție publică de la numirea sa în funcția de ambasador al Ucrainei în Marea Britanie, scrie adevarul.ro.
„Dar această listă de pași se referă în primul rând acelor țări care ar trebui să fie în cele din urmă interesate să oprească războiul”, a spus el în cadrul unui eveniment al grupului de reflecție Chatham House din Londra:
Planul schițează punctul de vedere al Ucrainei cu privire la modul în care își poate consolida pozițiile înainte de potențiale negocieri cu Rusia pentru a pune capăt războiului. După ce a prezentat planul SUA și liderilor europeni, Zelenski a prezentat punctele cheie în cadrul unui discurs în fața parlamentului ucrainean, miercuri.
În acest „plan al victoriei”, Zelenski solicită o invitație oficială a Ucrainei de a adera la NATO, dar și permisiunea de a folosi rachete cu rază lungă de acțiune furnizate de Occident pentru a lovi ținte militare adânc în Rusia teritoriului rus – pași care au fost întâmpinați cu reticență de aliații Kievului până acum.
La rândul său, fostul șef al armatei ucrainene a afirmat că apartenența la NATO este singura garanție de securitate viabilă pentru țara sa.
„Declararea unei noi înghețări a situației cu Ucraina nu va funcționa. Dorim să avem garanții de securitate pentru noi și copiii noștri”, a subliniat el.
Zalujnîi, care fost în fruntea forțelor armate în timpul contraofensivei eșuate a Ucrainei din vara anului 2023, a explicat că deficitul de sprijin occidental în acea perioadă a însemnat că Ucraina a pierdut șansa de a se apăra singură în fața Rusiei.
Riscurile unui război prelungit
El a spus că acea oportunitatea ratată a transformat războiul într-un conflict prelungit în care ieșirea „pare destul de îndoielnică și aproape imposibilă”, permițând Rusiei șansa de a forma o alianță cu Coreea de Nord, Iranul și China pe care Ucraina nu o poate învinge acum fără ajutorul partenerilor occidentali.
„Împotriva Ucrainei se află acum nu numai Rusia, ci și o coaliție destul de puternică de state puternice”, a spus el. O astfel de „alianță a țărilor autoritare” poate reprezenta o amenințare la adresa securității lumii democratice, iar Occidentul „ar fi trebuit să facă un plan pentru a-și proteja instituțiile democratice”, a spus el.
Prezentând planul său la Bruxelles, joi, Zelenski a spus că Kievul deține informații de informații conform cărora 10.000 de soldați din Coreea de Nord sunt pregătiți să se alăture forțelor ruse pe câmpul de luptă, avertizând că o a treia națiune ce intervine ostilități are potențialul de a transforma conflictul într-un „război mondial”.
Fostul șef al forțelor armate a subliniat că Ucraina se luptă cu Rusia, care o depășește semnificativ în ceea ce privește resursele, inclusiv în forță de luptă.
„Singurul lucru care funcționează în război este matematica”, a spus el.
Zalujnîi a admis provocările cu care se confruntă țara sa în ceea ce privește mobilizarea, subliniind nevoia de a reforma practicile de recrutare moștenite de pe vremea când Ucraina făcea parte din Uniunea Sovietică.
Conscripția a devenit o problemă sensibilă pe măsură ce deficitul de infanterie a crescut, acest aspect fiind considerat unul dintre factorii care au permis Rusiei să câștige inițiativa pe câmpul de luptă.
„A trebuit să-l schimbăm (sistemul)”, a spus el, dar a adăugat că Ucraina nu are suficient timp pentru asta în timp ce află în război cu Rusia.
„Latura materială nu depinde în totalitate de noi, dar în lucrul cu resursele umane, totul depinde complet de Ucraina”, a spus el.
Tensiunile dintre Zalujnîi și președintele Zelenskii au escaladat în urma contraofensivei din 2023, în urma căreia Ucraina nu a reușit să obțină câștigurile teritoriale semnificative sperate. În februarie, Zelenski l-a demis din funcția de comandant al armatei, într-o încercare de a revitaliza eforturile de război ajunse într-un impas.
Zalujnîi se bucură de respect în rândul trupelor ucrainene și este considerat un erou național după ce a oprit invazia pe scară largă a Rusiei în primele zile ale războiului, respingând cu abilitate trupele Moscovei.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.