Acasă Economic Moldova va crea stocuri de produse petroliere pentru situaţii de urgenţă

Moldova va crea stocuri de produse petroliere pentru situaţii de urgenţă

0

Începând cu anul 2026, Republica Moldova urmează să creeze stocuri de produse petroliere pentru situaţii de urgență de peste 200.000 tone, suficiente pentru 90 de zile de import net mediu zilnic sau 61 de zile de consum, a declarat secretarul de stat al Ministerului Energiei, Constantin Borosan, în cadrul celei de-a 16-a ediție a Forumului Petrolului, desfășurat la Belgrad, în perioada 15-16 octombrie 2024.

Alinierea cu legislația UE

Constantin Borosan s-a referit la acțiunile întreprinse de ministerul Energiei, în vederea reconfigurării infrastructurii petroliere din Republica Moldova, pentru acomodarea capacităților necesare de creare de stocuri de urgență, transmite SafeNews.md, cu referire la mold-street.com.

De asemenea, el a menţionat că proiectul Legii privind Securitatea aprovizionării cu produse petroliere, care urmează să fie supus consultării publice până la sfârșitul lunii are ca scop alinierea cu legislația UE, care impune stocuri de urgență suficiente pentru 90 de zile de import net mediu zilnic. 

Potrivit lui Borosan, proiectul este conceptul pentru a asigura o aprovizionare sigură, fiabilă și accesibilă cu produse petroliere pentru Moldova, în special în cazul unor perturbări majore ale aprovizionării.

„Republica Moldova este dependentă de importurile de produse petroliere, în principal din România, un factor critic pentru sectoarele de transport și agricultură ale țării noastre”, a menționat Constantin Borosan.

După părerea lui, peisajul geopolitic actual a accentuat „importanța diversificării surselor de aprovizionare și consolidarea rezilienței lanțului de aprovizionare”.

De notat că despre crearea unor stocuri de produse petroliere pentru situaţii de urgenţă se discută încă din perioada guvernării comuniste, doar acest lucru a fost amânat din varii motive, dar în special pentru că aceasta semnifica şi un impact şi asupra preţurilor la pompă.

Or crearea de stocuri pentru o durată lungă impune costuri mari, iar statul a încercat permanent să pună această responsabilitate pe companiile de pe piaţă.

De altfel acestea şi acum au o obligaţie de avea stocuri pentru circa 30 de zile de consum, dar în 2022 se ajunsese la situaţii când stocurile de motorină erau doar pentru 2-3 zile, ceea ce a creată presiune mare asupra pieţii şi a preţurilor.

Un alt factor este şi faptul că în calitate de parte contractantă a Comunității Energiei, Republica Moldova și-a asumat obligația de a implementa acquis-ul UE privind securitatea aprovizionării cu petrol, nu mai târziu de 1 ianuarie 2023.

În plus securitatea aprovizionării cu produse petroliere este o chestiune de securitate națională și responsabilitate socială, iar Guvernul trebuie să se ocupe de aceasta, indiferent de momentul în care Moldova va deveni membră a UE, susţine Ministerul Energiei.

Stocuri de circa 274.000 tone: 50% statul, 50% – companiile

Pe baza datelor vamale privind importul de produse petroliere în 2023, Ministerul Energiei a calculat că obligația de stocare pentru 90 de zile de import net mediu zilnic, însumează 274.000 de tone metrice de produse petroliere.

Stocurile de urgență ale Republicii Moldova ar trebui să fie formate din motorină, benzină și păcură. Pentru a deţine 274.000 tone de produse petroliere ar trebui să fie necesară asigurarea capacităţii de depozitare (în Moldova şi/sau în străinătate) în volum de aproximativ 400.000 metri cubi.

Circa 50% din stocuri de urgenţă vor fi asigurate de Guvern prin Entitatea Centrală de Stocare – circa 137.000 de tone. Entitatea ar urma să fie o persoană juridică fondată de Guvern, care acționează în interes economic general.

Sarcinile principale ale noii entităţi: Cumpărarea și vânzarea de produse petroliere în vederea constituirii și menținerii stocurilor; Organizarea, gestionarea și supravegherea stocurilor proprii de petrol de urgență.

Perioada de acumulare a stocurilor este estimată la 5-6 ani.

Importatorii de produse petroliere ar trebui să constituie alte 50% din obligația națională de stocare de urgență (circa 137.000 tone).

Datele vamale relevă că Lukoil Moldova şi Rompetrol au cote mai mari de 30% la importul de benzină şi motorină, Petrom Moldova – de circa 10%, iar restul revin celorlalte companii.

Potrivit Ministerului Energiei, obligația va fi impusă numai importatorilor care importă mai mult de 10.000 de tone din unul sau mai multe dintre următoarele produse: benzină, motorină și păcură în cursul anului precedent. Obligația importatorilor care importă mai puțin de 10.000 de tone ar fi transferată către entitatea statului.

Unde vor fi stocurile

Pentru a satisface nevoia de a crea stocuri de produse petroliere de urgență a Moldovei, va fi necesară şi o renovare semnificativă a capacităților de stocare neutilizate ale țării (în mare parte proprietate privată) și această renovare ar trebui să fie o parte integrantă a unui Plan de acțiuni privind crearea stocurilor de urgență.

Se estimează că numai locațiile/capacitățile care sunt utilizate de companiile petroliere şi sunt accesibile pentru cel puțin două moduri de transport (navă maritimă, transport rutier și/sau feroviar) și au statutul de antrepozit vamal, ar trebui să fie considerate eligibile pentru depozitarea stocurilor de petrol de urgență.

Potrivit Ministerului Energiei, în anumite cazuri stocurile ar putea fi și în străinătate, dar depozitarea în străinătate trebuie să fie aprobată în prealabil atât de Minister, cât și de țara gazdă.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.