Acasă Extern Pacienți bătuți și electrocutați cu un aparat de electroșocuri la un Spital...

Pacienți bătuți și electrocutați cu un aparat de electroșocuri la un Spital de Psihiatrie din România. Anchetă a procurorilor după un control

0

Saltele mucegăite și pline de urină, mizerie și pereți degradați. Asta au găsit inspectorii Consiliului de Monitorizare a implementării Convenției ONU privind Drepturile persoanelor cu dizabilități, în urma unui control neanunțat la Spitalul de Psihiatrie din Ștei, județul Bihor. Au descoperit și un aparat de electroșocuri, despre care primseră reclamații că este folosit pe pacienți, dar nimeni din personalul spitalului nu a recunoscut că îi aparține sau îl utilizează.

Vizita echipei de monitorizare a durat patru zile. Unitatea medicală se află în subordinea Ministerului Sănătății are 303 pacienți – femei și bărbați -, iar internările nu sunt voluntare.

„La data vizitei, toți pacienții erau internați în urma hotărârilor de internare pronunțate de instanțe de judecată conform art. 110 din Codul penal”, se arată într-un raport al Consiliului de Monitorizare a implementării Convenției ONU privind Drepturile persoanelor cu dizabilități.

Consiliul de Monitorizare spune că a făcut o vizită neanunțată la Spitalul de Psihiatrie din Ștei, ca urmare a unei sesizări „prin care se reclamă faptul că pacienții internați în unitatea spitalicească sunt bătuți, abuzați, electrocutați, violați, legați de pat”.

Nimeni nu a recunoscut că a folosit aparatul de electroșocuri

Din discuțiile cu pacienții, echipa de monitorizare „a reținut că aceștia sunt bătuți, agresați fizic și verbal, amenințați și electrocutați cu aparat de electroșocuri, aparat care a fost găsit în salonul nr. 1, etaj 2 al Secției 1 Psihiatrie, bărbați, care era folosit de personalul angajat al spitalului.”

Aparatul, un „baston tip lanternă, prevăzut cu borne metalice pentru electroșocuri”, a fost ridicat de către inspectorul de monitorizare și predat organelor de poliție, se menționează în raport. „Din discuțiile avute cu personalul din serviciu, nimeni nu a recunoscut proprietatea acestuia, dar din discuțiile purtate cu pacienții, aceștia au spus că obiectul respectiv era folosit de către toți angajații secției cu scopul de a-i intimida, uneori fiind chiar și folosit.”

Echipa de monitorizare consideră că acest obiect „constituie un instrument de tortură psihică și fizică, prin care pacienții sunt constrânși să facă diferite lucruri”.

Aparat de electroșocuri la Spitalul de Psihiatrie din Ștei

Cinci pacienți cu urme de agresiune

Tot în cadrul aceleiași secții, echipa de monitorizare a mai constatat că „5 pacienți prezentau echimoze la nivelul feței și pe diferite zone ale corpului. Din discuțiile cu 3 dintre aceștia (2 pacienți fiind non-verbali datorită diagnosticelor pe care le au) a reieșit faptul că sunt bătuți de către infirmierii și îngrijitorii de pe secție, indicând chiar și numele acestora”, se arată în raport.

Aparatul de electroșocuri fost ridicat de inspectorul de monitorizare și predat organelor de poliție, fiind sesizat Serviciul de investigații criminale din cadrul IPJ Bihor. Aspectele constatate au fost cuprinse într-o plângere penală depusă la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, mai precizează reprezentanții Consiliului de Monitorizare.

În cadrul anchetei s-a început audierea pacienților agresați, aceștia fiind și examinați de o echipă a Serviciului de Medicină Legală Oradea.

Pacienții dorm pe saltele pline de urină, deși în magazie există unele noi

Pardoseala și pereții saloanelor din spital sunt în stare avansată de degradare, necesitând reparații consistente. Camerele nu dispun de ventilație corespunzătoare (aer condiționat), este o altă concluzie a raportului.

Nu se asigură intimitatea pacienților la dușuri, acestea nedispunând de uși sau perdele.

Saloanele și celelalte spații (holuri, sala de mese etc.) nu erau igienizate corespunzător și se aflau într-o stare avansată de degradare.

La momentul vizitei echipei de monitorizare, în majoritatea dormitoarelor din secția 1 psihiatrie, etaj 2 bărbați, nu existau lenjerii de pat, saltelele erau într-o stare avansată de degradare și mucegăite din cauza urinei. Unele saltele nu aveau husă de protecție, ci direct buretele, și aveau pete ce păreau a fi de sânge.

Angajații au susținut că saltelele și lenjeriile de pat au fost scoase în dimineața respectivă, pentru a fi spălate.

Spitalul de Psihiatrie din Ștei / Sursa: Raport al Consiliului de Monitorizare a implementării Convenției ONU privind Drepturile persoanelor cu dizabilități

Echipa de monitorizare a ajuns la concluzia că o parte dintre pacienți dormeau fără lenjerii de pat, iar unele saltele nu aveau nici husă, pacienții dormind direct pe burete. În timpul vizitei au fost aduse lenjerii de pat, dar erau foarte uzate și chiar rupte.

Inspectorul de monitorizare a verificat magazia și a constatat că acolo se aflau foarte multe lenjerii de pat noi, perne noi și chiar și saltele noi. Nu se știe de ce conducerea spitalului le ținea în magazie și acestea nu erau date pacienților.

La nivelul fiecărui salon există chiuvete, însă la ele curge doar apă rece, din spusele pacienților. Apa caldă e asigurată doar în timpul programului de baie, la dușuri, de două ori pe săptămână.

La momentul vizitei, în unele saloane persista un miros greu de urină, amestecat cu miros de alimente râncede.

Pacienții nu dețin lucruri personale, obiecte de igienă personală, îmbrăcămintea, la momentul vizitei, fiind ruptă și murdară.

Echipa de monitorizare a găsit și alimente expirate și pâine fără termen de valabilitate. De asemenea, o mare parte dintre alimente nu erau depozitate corespunzător. Au fost sesizate ANPC și DSP din județul Bihor.

Pacienții internați la Ștei nu vorbesc la telefon cu familiile

Raportul Consiliului de Monitorizare arată și că pacienții internați la Ștei nu țin legătura telefonic cu familiile lor, ci doar prin corespondență scrisă sau vizite personale la spital. Pacienții nu au telefoane mobile personale și nici nu au acces la telefoane din cadrul spitalului.

Spitalul nu este accesibilizat, nefiind dotat cu elemente care să permită mobilitatea pacienților în interiorul său (dormitoare, băi etc.).

Accesibilitatea în exterior (acces în curtea spitalului) nu era conform prevederilor legale, nefiind identificate rampe de acces.

Băile nu sunt dotate corespunzător cu elemente care să permită accesibilitatea pacienților (ex: zona de duș și toaletele nu au spațiu suficient pentru a fi accesibile persoanelor utilizatoare de scaun rulant și elemente de susținere corespunzătoare).

Spitalul nu deține lift la niciunul dintre pavilioane, deși acestea au câte două etaje.

Din discuțiile purtate cu pacienții care au acceptat să vorbească cu echipa de monitorizare, o parte dintre aceștia au arătat faptul că personalul spitalului nu îi informează și nu le vorbește despre fiecare procedură, pas cu pas sau etapă a tratamentului care li se administrează.

Unul dintre pacienți a comunicat echipei de monitorizare că a solicitat hotărârea judecătorească prin care s-a dispus internarea, dar angajații spitalului nu i-au pus-o la dispoziție, aceștia spunând că se află la dosar și oricum pacientul nu ar înțelege ce scrie acolo.

Doar o mică parte dintre pacienți erau implicați în activități de terapie ocupațională.

Spitalul de Psihiatrie din Ștei

24 de decese în ultimii 3 ani

Echipa de monitorizare a constatat că din 2021 până în prezent în unitatea spitalicească s-au înregistrat 24 de decese, dintre care 11 prin asfixie mecanică cu bol alimentar.

Din verificarea dosarelor s-a constatat că s-au făcut toate demersurile legale, s-au chemat organele de poliție și li s-a făcut autopsie pacienților.

Schimbări după control

Pe parcursul celor 4 zile de vizită ale echipei de monitorizare, echipa managerială a efectuat următoarele schimbări la nivelul Secției 1, bărbați, potrivit raportului:

  • S-a dispus înlocuirea tuturor saltelelor care prezentau uzură.
  • S-a înlocuit în totalitate cazarmamentul.
  • Au fost distribuite lenjerie intimă și îmbrăcăminte pentru toți pacienții.
  • Au fost scoase toate paturile care la momentul vizitei nu erau ocupate, cele care prezentau defecte și rugină au fost reparate sau înlocuite.
  • Urmare a recomandării echipei de monitorizare, un salon care inițial era folosit de către personalul secției a fost organizat și dat spre folosință unui număr de 3 pacienți.

Sursa: hotnews.ro

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.