Acasă Justiţie Nicolai Grigorișin pierde în instanță: Curtea de Apel Chișinău respinge cererea fostului...

Nicolai Grigorișin pierde în instanță: Curtea de Apel Chișinău respinge cererea fostului primar împotriva ANI

0

Curtea de Apel Chișinău a decis să respingă cererea fostului primar de Bălți, Nicolai Grigorișin, împotriva Autorității Naționale de Integritate (ANI). Grigorișin a contestat concluziile inspectorilor de integritate care, în 2022, au descoperit că fostul edil ar fi ascuns mai multe bunuri și venituri.

Jurnaliștii au relatat anterior că, în 2015, Grigorișin era considerat unul dintre cei mai săraci candidați pentru postul de consilier în Consiliul Municipal Bălți, susținut de Renato Usatâi. La acea vreme, el nu deținea nicio proprietate și nu avea venituri legale. Cu toate acestea, la un an după alegeri, Grigorișin părea să fi acumulat o avere semnificativă, având funcția de manager al unei companii din Ucraina care controlează o pensiune pe litoral, fiind și fondatorul clubului de fotbal FC Zaria din Bălți, precum și deținătorul a două automobile și a ceasurilor în valoare de peste 600.000 de lei.

Controlul averii și intereselor personale ale lui Nicolai Grigorișin a fost inițiat de ANI în 2020, după ce au existat sesizări că ar fi proprietarul companiei ucrainene Nikdal. Se suspecta că majorarea capitalului companiei în 2019, cu 1,3 milioane de grivne, nu era proporțională cu veniturile obținute de el și soția sa.

Inspectoratul de integritate a constatat, de asemenea, că Grigorișin a declarat venituri semnificativ mai mici în anii anteriori: 18.875 de grivne în 2016, 43.280 de grivne în 2017, 49.750 de grivne în 2018, 55.417 de grivne în 2019, și 46.533 de grivne în 2020. ANI a pus la îndoială și explicațiile acestuia referitoare la cele trei mașini deținute.

Nicolai Grigorișin, care a ocupat funcția de primar al municipiului Bălți între 2021 și 2023, a fost subiectul mai multor investigații jurnalistice legate de desfășurarea licitațiilor publice în oraș. Jurnaliștii au descoperit, de asemenea, modul în care o procedură de licitație pentru reparația unui trotuar a scos la iveală neconformități în sistemul de achiziții și rivalitățile între agenții economici. Deși primăria a negat orice aranjamente, realitatea sugerează că anumite firme au avut acces constant la fonduri publice.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.