Liderul Platformei DA reiterează propunerea de conjugare a eforturilor forțelor pro-europene pentru alegerile prezidențiale. Acesta susține că, deși campania electorală prezidențială încă nu a demarat oficial, deja parvin informații îngrijorătoare din diferite regiuni ale țării în care sunt semnalate cazuri de corupere a cetățenilor, de utilizare a resurselor administrative.
Iată de ce, Platforma DA propune:
– a desemna candidaturile pentru constituirea consiliilor electorale de circumscripție de nivelul II, pentru a acoperi întreaga țară;
– a desemna candidaturile pentru constituirea birourilor electorale ale secțiilor de votare, pentru a acoperi întreaga țară;
– a desemna observatori în fiecare secție de vot, inclusiv în cele de peste hotare.
Năstase subliniază că, partidele parlamentare au această posibilitate de a fi implicate nemijlocit în procesul electoral și de a nu permite o potențială fraudare a alegerilor nici de factorii electorali și nici de autoritățile responsabile, din dublă calitate: ca membri plenipotențiari ai organelor electorale dar și ca observatori ai procesului electoral. „Din păcate, în 2016 acest lucru nu s-a întâmplat și în mai multe raioane, în special din sud, secțiile de vot au rămas nesupravegheate, astfel dându-se mînă liberă la abuzuri, fraude și ilegalități”.
Un alt apel, potrivit lui Năstase, vizează necesitatea implementării cît mai operative a recomandărilor Comisiei de la Veneția formulate prin Avizul comun urgent pe marginea proiectului de lege nr.263, de modificare a Codului Electoral și a Codului serviciilor media audiovizuale din 18.08.2020.
O atenție aparte urmează să fie acordată intențiilor autorităților de a prolifera și intensifică una din cele mai mari modalități de fraudare a alegerilor, susține Năstase, ce s-a executat prin utilizarea remunerată a alegătorilor din regiunea transnistreană. „Am observat o intensificare a relațiilor dintre Igor Dodon și așa-zisul lider transnistrean. Mai mult, este îngrijorătoare și intenția CEC de a deschide mai multe secții de vot destinate cetățenilor din regiunea transnistreană”.
Potrivit politicianului, în această privință, la nivel legislativ se va insista asupra instituirii sancțiunilor riguroase pentru faptele de transportare organizată a alegătorilor și pentru votarea remunerată – ele fiind, fapte de corupere a alegătorilor. „În ziua scrutinului va trebuie să depunem efort conjugat maxim pentru a nu permite fraudarea acestuia și a nu admite furtul voturilor conștiente ale cetățenilor, dar și pentru a exclude, în totalitate, voturile remunerate, cu pedepsirea fiecărei persoane ce admite și comite astfel de fapte”.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.