Candidatul la alegerile prezidențiale Ion Chicu a „atenționat” cetățenii Republicii Moldova, inclusiv pe cei din diaspora, că „deținătorii de gospodării țărănești și fondatorii întreprinderilor individuale, care făceau înainte parte din categoria persoanelor asigurate de stat, trebuie să-și procure polița de asigurare medicală”.
El a adăugat că ar fi vizați aici și pensionarii și că mulți dintre aceștia „au acum de achitat în unele cazuri peste 35 mii de lei, inclusiv penalități”. În reacție, ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, a spus că „perioadele electorale sunt cele mai grele pentru oameni” și a îndemnat cetățenii să „nu consume falsuri”. Oficialul a evidențiat că „toți deținătorii de teren din diasporă, persoanele cu dizabilități sau pensionarii, deținători de teren de asemenea nu au nicio obligație de a procura polița de asigurare”, transmite SafeNews.md cu referire la Newsmaker.md.
Precizările candidatului Ion Chicu
Pe 4 octombrie, Chicu a „atenționat” cetățenii Republicii Moldova, inclusiv pe cei din diaspora, că în decembrie 2022 „PAS a modificat în Parlament Legea Nr. 1585 cu privire la asigurarea obligatorie de asistenţă medicală” și că „deținătorii de gospodării țărănești și fondatorii întreprinderilor individuale, care făceau înainte parte din categoria persoanelor asigurate de stat (de exemplu, pensionarii) trebuie să-și procure polița de asigurare medicală”.
„Despre aceasta nu a vorbit „presa independentă””, a scris Chicu pe o rețea de socializare.
Reacția ministrului Sănătății
În seara zilei de 5 octombrie, Ala Nemerenco a venit cu o explicație, adăugând că „minciuna și dezinformarea referitor la notificările de plată a poliței de asigurare medicală se tot rostogolește”.
Potrivit oficialului, „notificarea, creată de sistemul de plăți al Serviciului guvernamental M-pay, apare la accesarea secțiunii dedicate asigurării medicale”.
Astfel, Ala Nemerenco a adăugat că „cetățenii care se află peste hotare mai mult de 183 zile pe an nu au nicio obligație în raport cu sistemul național de asigurări medicale”.
Nemerenco a mai spus că „în cazul procurării poliței de asigurare, acțiunea ei se aplică imediat, adică din momentul procurării”: „Polița de asigurare procurată este valabilă nu pe parcursul a 12 luni, ci 13 luni, adică până la 31 ianuarie a următorului an, astfel ca persoana să nu rămână fără acoperire medicală până își va procura alta”.
Noi declarații ale candidatului și precizările ministrului
„Dna Nemerenco, poate dezmințiți modificările legislative votate de voi la 26 decembrie 2022? Nu vreți să le explicați ceva pensionarilor, pe care din acel moment i-ați obligat să procure polița, deși până atunci nu trebuiau s-o facă? Ce fac de atunci pensionarii, care au după ei înregistrate Întreprinderi Individuale, deschise la sfârșitul anilor 1990 în agricultură, pentru a implementa Programul „Pământ”, iar ei nici nu mai știu că sunt „întreprinzători”?”, a insistat Chicu.
Candidatul a publicat și un mesaj, care ar fi venit în adresa lui, din partea unui cetățean. Ultimul ar fi spus că „dacă de exemplu lucrezi tot anul, dar te concediezi în decembrie, sistemul lor automat te trece cu statut „neasigurat” și calculează penalitate până la acel moment, el face abstracție la toate contribuțiile achitate până în acel moment”.
Întrebată pe rețelele de socializare dacă „polița se dezactivează sau totuși e valabilă până la următorul an 31 ianuarie” în cazul în care „o persoana procură polița și între timp se angajează oficial în același an, dar nu s-a regăsit în acel serviciu și se eliberează (dupa 2-5 luni lucrate)”, ministrul răspuns: „Da, corect, până la 31 ianuarie. Revine efectul poliței procurate”.
Chicu a mai publicat un mesaj. „Mulți cetățeni au achitat conform cerințelor în termen prin intermediul serviciului Mpay 1014 lei după cum a cerut programul, statutul de asigurat fiind acordat imediat la data achitării. Însă, după expirarea a 5,6 luni, aproximativ din luna iunie, s-au început probleme la cetățenii care au achitat 1014 lei, deoarece le-au fost dezactivate polițele din motiv ca ÎS Cadastru a actualizat baza de date în sistemul informațional în luna iunie, iar cetățenii care au vândut terenurile agricole – automat au trecut în altă categorie care erau obligați să achite 2028 lei. Respectiv, la 01.06.2024 sistemul informațional le-a generat datorii de 12636 lei. Astfel, cetățenii disciplinați, care au achitat contribuțiile cerute de stat au rămas fără asigurare și cu datorii, nefiind vinovați deloc”, se arată în mesajul publicat de Chicu. Ministrul nu a venit deocamdată cu precizări la acest subiect.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.