Acasă Diverse Noi furtuni geomagnetice pe Pământ: Ar putea fi vizibile aurore

Noi furtuni geomagnetice pe Pământ: Ar putea fi vizibile aurore

0

Soarele a dezlănțuit o enormă erupție solară de clasă X, declanșând temporar o pană radio în unele părți ale SUA și o puternică ejecție de masă coronală (CME) care se va lovi probabil de planeta noastră, putând declanșa în weekend aurore strălucitoare, potrivit Live Science.

Erupția solară de clasă X – cea mai puternică pe care o poate produce soarele – a explodat marți (1 octombrie), din pata solară AR3842, în apropierea ecuatorului solar. Erupția a avut o magnitudine de X7,1, fiind a doua cea mai puternică explozie solară din ciclul solar actual, Ciclul solar 25, care a început în 2019, scrie realitatea.md.

Cea mai puternică erupție a fost o explozie monstruoasă de magnitudine X8,7 în luna mai, care a fost cea mai puternică erupție din ultimii șapte ani.

Radiațiile provenite de la erupția supraîncărcată de marți au ocolit scutul magnetic al Pământului, sau magnetosfera, și au ionizat părțile superioare ale atmosferei superioare, creând o pană temporară de curent radio deasupra unor mari părți ale Oceanului Pacific, inclusiv Hawaii. Explozia a aruncat, de asemenea, o CME – un nor de plasmă și radiații care se deplasează rapid – în spațiu, despre care NASA preconizează că se va ciocni cu Pământul sâmbătă (5 octombrie).

Furtună geomagnetică în acest weekend

Când CME va lovi planeta noastră, va declanșa probabil o perturbare în magnetosferă, cunoscută sub numele de furtună geomagnetică, care va permite particulelor solare să pătrundă adânc în atmosferă și să provoace apariția unor aurore vibrante la latitudini neobișnuit de joase. O furtună geomagnetică similară a avut loc la jumătatea lunii august, după ce o altă erupție de clasă X a aruncat o CME direct spre noi.

Cea mai recentă explozie solară este un alt semn că am intrat probabil în maximul solar – vârful ciclului solar de aproximativ 11 ani al Soarelui, care are loc chiar înainte ca câmpul său magnetic să se inverseze complet.

Oamenii de știință au prezis inițial că maximul solar va începe anul viitor și va fi mai puțin activ decât vârfurile ciclurilor solare anterioare. Cu toate acestea, a devenit rapid evident că vârful exploziv al soarelui va ajunge mai devreme și va fi mai activ decât se preconiza, forțând cercetătorii să își actualizeze previziunile pentru prima dată în istoria lor.

Numărul furtunilor geomagnetice și al aurorelor ar putea crește și mai mult

În următoarele câteva luni, numărul furtunilor geomagnetice și al aurorelor ar putea crește și mai mult, deoarece câmpul magnetic al Pământului se aliniază mai strâns cu vântul solar în jurul echinocțiului de toamnă.

Pe parcursul restului maximului solar, care ar putea dura cel puțin încă un an, există o șansă crescută ca Soarele să dezlănțuie furtuni solare și mai imense, la egalitate cu evenimentul Carrington din 1859 – cea mai puternică furtună solară înregistrată vreodată. Dacă o astfel de furtună ne-ar lovi astăzi, ar putea perturba infrastructura terestră, cum ar fi rețeaua electrică, și ar putea distruge majoritatea sateliților noștri, putând provoca pagube în valoare de trilioane de dolari.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.