Acasă Justiţie PCCOCS desfășoară în prezent acțiuni procesual-penale la Chișinău. Despre cine este vorba

PCCOCS desfășoară în prezent acțiuni procesual-penale la Chișinău. Despre cine este vorba

0

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) desfășoară în prezent acțiuni procesual-penale la Chișinău, într-un dosar care vizează abuzul de serviciu și insolvabilitatea fictivă, infracțiuni care au cauzat prejudicii considerabile atât unor persoane fizice, cât și companiilor implicate, scrie bani.md.

Aceste acțiuni vizează o întreprindere mixtă, al cărei fondator este o companie rusă, aflată pe lista sancțiunilor internaționale. Sursele indică faptul că procurorii au descins la uzina TOPAZ din Chișinău, care este controlată de Corporația Unită Producătoare de Motoare (ODK) din Rusia, aceasta fiind sancționată de Occident din cauza implicării în industria militară rusă.

În februarie 2024, uzina TOPAZ a intrat oficial în procedura de insolvabilitate, în urma unei cereri depuse de compania CPD-Industrial Grup SRL din Chișinău, deținută de Olga Baciu, sora milionarului Mircea Baciu, proprietarul rețelei de magazine Bomba. CPD-Industrial Grup SRL închiriază spații comerciale de la TOPAZ, fiind considerată unul dintre principalii pretendenți la terenul pe care se află uzina.

Legăturile uzinei TOPAZ cu Rusia și cu industria militară au fost dezvăluite anul trecut într-o anchetă RISE Moldova, subliniindu-se că ODK este responsabilă de fabricarea motoarelor pentru avioane militare, iar sancțiunile internaționale au afectat grav activitatea sa financiară.

Deși uzina a fost scoasă la vânzare anul trecut, licitația inițială a eșuat. În august 2023, o nouă licitație a fost câștigată de compania OOO „BIZBF” din Moscova, dar ODK a negat înstrăinarea acțiunilor.

Procurorii urmează să revină cu mai multe detalii, iar persoanele vizate beneficiază de prezumția nevinovăției, conform legii. Între timp, autoritățile monitorizează evoluția evenimentelor legate de această uzină strategică din Chișinău.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.