Prunele moldovenești se vând în Germania la prețuri mediu și mai jos de mediu. Experții explică această poziționare prin lipsa de infrastructură din țară care nu permite crearea valorii adăugate la fructe. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Consens Național” de la Rlive TV, de către Iurie Fală, director executiv al Asociației producătorilor şi exportatorilor de fructe „Moldova-Fruct”, și expertul economic Veaceslav Ioniță, scrie bani.md.
Iurie Fală afirmă că producătorii moldoveni vând prunele mai ieftin din cauză că nu toți pot oferi standardul solicitat pe piața germană din cauza lipsei lanțului post recoltare. O altă explicație ține de soiurile cultivate în Republica Moldova care sunt mai puțin competitive în comparație cu cele din alte țări.
Germania se plasează printre cei mai mari importatori de prune din Republica Moldova alături de România și Polonia. Calculele făcute de expertul economic Veaceslav Ioniță arată că Republica Moldova se plasează pe locul al treilea la exporturi de fructe în această țară după Spania și Italia.
„Germanii au importat fructe din Turcia la un preț de 3,2 dolari, din Africa de Sud cu 2,4 dolari, din Țările de Jos cu 2,2 dolari și cel mai mic preț a fost din Republica Moldova – un dolar kilogramul. Asta arată că suntem competitivi ca preț, dar că mai trebuie să lucrăm la calitate. Avem potențial de creștere, dar statul trebuie să intervină pentru a crea condiții mai bune pentru exportul fructelor”, a adăugat Veaceslav Ioniță.
Printre țările care au cumpărat anul trecut prune din Republica Moldova se numără Austria care a oferit un preț de aproximativ 90 de cenți, iar Țările de Jos și Italia au dat aproximativ 80 de cenți. În lista mai figurează Croația, Belarus, Letonia și Polonia care au importat prune moldovenești cu câte aproximativ 60 de cenți pentru un kilogram. Rusia a oferit 50 de cenți, iar România – 43 de cenți.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.